ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα έχει επαναγοράσει ομόλογα 2,3 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2011

13:25 - 28 Απρ 2011 | Οικονομία
(upd) Το ελληνικό Δημόσιο έχει επαναγοράσει υφιστάμενα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ύψους 2,3 δις ευρώ στη δευτερογενή αγορά από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.
"Από την αρχή του έτους, έχει γίνει επαναγορά χρέους ύψους περίπου 2,3 δις ευρώ", είπε  στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Άλλος αξιωματούχος είπε ότι η κίνηση αυτή εντάσσεται στις πράξεις διαχείρισης κεφαλαίων  του Δημοσίου και ότι οι επαναγορές ομολόγων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν πολύ  μικρότερες.

Οπως μετέδωσε χθες το βράδυ το πρακτορείο Dow Jones και όπως μεταδίδει σήμερα το Reuters, Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται, ανακοίνωσε ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει διαθέσει από τις αρχές του έτους 2,3 με 2,5 δις ευρώ και έχει επαναγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η επαναγορά ομολόγων από το ίδιο κράτος το οποίο τα εξέδωσε είναι σύμφωνα με τους ειδικους μία στρατηγική η οποία επιτρέπει και οδηγεί τις προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους τους. Συνήθως, εκείνες οι χώρες που προχωρούν σε μία τέτοια κίνηση επαναγοράς, την οποία πάντως δεν ανακοινώνουν ποτέ επισήμως, στη συνέχεια ανακοινώνουν ότι θα επιβάλλουν haircut στους δανειστές τους.

Αυτό το νέο και η… μετάφρασή του από την αγορά, αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα για την Ελλάδα και την ελληνική αγορά. Δημιουργεί ερωτήματα γύρω από το «γιατί» το ανακοίνωσε, γιατί προχώρησε σε αυτή τη κίνηση αν δεν πρόκειται για προετοιμασία αναδιάρθρωσης, ενισχύοντας τις υποψίες ότι το απαισιόδοξο σενάριο για την Ελλάδα θα είναι σύντομα πραγματικότητα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:16 - 28 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.