ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 1960 επιστρέφει η οικοδομή!

06:40 - 06 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Στα «τάρταρα» έχει φτάσει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα. Πέρα από τα συγκλονιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τη Στατιστική Υπηρεσία, η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας, η Τιτάν με αφορμή το σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου αναφέρει τα εξής: «Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα, η οποία από 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνους το 2010, εκτιμάται ότι μειώθηκε πάνω από 35% κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011 παραπέμποντας σε επίπεδα κατανάλωσης στη. δεκαετία του 1960».
Πράγματι, η άλλοτε «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας... ολοένα και παρακμάζει. Όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, «βουτιά» της τάξεως του 62,8% σημείωσε η οικοδομική δραστηριότητα τον Ιανουάριο του 2011 σε ότι αφορά στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 74,8% στην επιφάνεια και κατά 73,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
 
Αρμόδιοι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι η αποκαρδιωτική αυτή εικόνα του χώρου αποδίδεται αφενός στον «Καλλικράτη», με την εφαρμογή του οποίου οι πολεοδομίες όλης της χώρας υπολειτούργησαν και αφετέρου στην πολύ χαμηλή ζήτηση που παρουσιάζει ο κατασκευαστικός κλάδος, αφού πλέον η κατακευή κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου χώρου απαιτεί υψηλές χρηματικές απολαβές δηλαδή... πολυτέλεια εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. Όπως υπογραμμίζουν, η πλειονότητα των Ελλήνων αποφεύγει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να αναλάβει τέτοιου είδους ευθύνες, αφού αγνοεί τι ξημερώνει αύριο και αν θα υπάρχουν χρήματα στην τσέπη ακόμα και για τα βασικά. Παράλληλα, οι ίδιοι παράγοντες επικαλούνται και τον περιορισμό ανάληψης έργων από το Δημόσιο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας έχει συμβάλλει με τη σειρά της στην "εκτίναξη" της ανεργίας, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον εν λόγω χώρο αδυνατούν να βρουν δουλειά, αφού η ζήτηση έχει κατακεραυνωθεί.
 
Την ίδια στιγμή, το μέγεθος της Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 1.512 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 307,7 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.155,8 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσίασε, δηλαδή, μείωση κατά 62,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 74,6% στην επιφάνεια και κατά 72,9% στον όγκο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
 
Αντίστοιχα, το μέγεθος της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά το μήνα Ιανουάριο 2011 , στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 8 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3,1 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 12,6 χιλιάδες m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στο συνολικό οικοδομικό όγκο, για το μήνα Ιανουάριο 2011, είναι 1,1%. 
 
 
Σε αδιέξοδο και οι κατασκευαστικές!
 
Στο μεταξύ, στη μεγγένη της ύφεσης και οι κατασκευαστικές. Όπως υπογραμμίζουν στο "R" κύκλοι της αγοράς, ποτέ παλαιότερα η κατάσταση στον ελληνικό κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο δεν ήταν χειρότερη, καθώς την πόρτα της εν λόγω αγοράς έχει «χτυπήσει» για τα καλά η οικονομική κρίση! Παρά το γεγονός ότι η χρονιά 2010 είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκτίναξη του ελλείμματος της Ελλάδας στα «ύψη» και την προσφυγή της στο μηχανισμό διάσωσης, η πτωτική τάση δεν παρατηρήθηκε μόνο κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου. 
Παράλληλα, με το «αριστερό» μπήκε και το 2011, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για επιδείνωση του φαινομένου. Από τη μία ένας σημαντικός αριθμός κατασκευαστικών που διαγράφηκε από το μητρώο των επιχειρήσεων και από την άλλη η κατάληξη χιλιάδων εταιρειών στον πτωχευτικό κώδικα «αντανακλούν» την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στην οποία βρίσκεται ο χώρος, ενώ την ίδια ώρα τα «λουκέτα» και τα σχέδια περί εξαγορών και συγχωνεύσεων αυξάνονται και πληθύνονται. 

Ακριβώς ένα χρόνο πριν παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου προειδοποιούσαν για επικείμενη «κατάρρευση», η οποία θα οδηγούσε σε διόγκωση της ανεργίας στον τεχνικό κόσμο, αλλά και στις χιλιάδες άμεσα και έμμεσα συνεργαζόμενες με το χώρο παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις - άρα και στους εργαζόμενούς τους - και κατά συνέπεια στην ανατροφοδότηση της κρίσης. Ένα χρόνο αργότερα επιβεβαιώθηκαν.
 
Τουλάχιστον 92 ανώνυμες εταιρείες από την 3η τάξη και πάνω διαγράφτηκαν ήδη από το μητρώο επιχειρήσεων και από τις 560 που απέμειναν πάνω από 80 δεν έχουν καν ενημερότητα πτυχίου, ενώ άλλες τόσες δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αν και διαθέτουν ενημερότητα πτυχίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΣΑΤΕ. Την ίδια στιγμή, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, η μηδαμινή ζήτηση στην κατασκευαστική αγορά, καθώς και η αδυναμία των ιδιοκτητών να σώσουν τις επιχειρήσεις τους από το χείλος του «γκρεμού» ωθούν δεκάδες εταιρείες ειδικά από την 5η τάξη και πάνω στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ο οποίος θα τους εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χρόνο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των δικτύων τους, εξαντλώντας έτσι όλα τα περιθώρια αποφυγής της χρεοκοπίας.

Παράγοντες της εν λόγω αγοράς τονίζουν ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες που βρίσκονται υπό καθεστώς «αδράνειας» έχουν ανέλθει στις 1.265. Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημιογόνος ετήσια χρήση 2010 έρχεται να επιβεβαιώσει την δυσχερή κατάσταση του κλάδου, τη «γκρίνια» των ιδιοκτητών των εταιρειών, καθώς και την ανησυχία για περαιτέρω επιβράδυνση μέχρι και «εξαφάνιση» της πλειονότητας των επιχειρήσεων από το «χάρτη» των κατασκευαστικών. Οι μισές από τις 16 εισηγμένες του κλάδου στο ΧΑ εμφάνισαν ζημιές.
 
... αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά
 «Τα χειρότερα έπονται», επισημαίνουν κατασκευαστές και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι κρούουν το «καμπανάκι» ότι το 2011 θα αποτελέσει χρονιά - «σταθμός» στη μέχρι σήμερα πορεία της εν λόγω αγοράς, καθώς η ζήτηση δεν αναμένεται να επανέλθει άμεσα σε τροχιά ανάκαμψης. Όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει αβέβαιη, τόσο ο κίνδυνος για περαιτέρω  επιδείνωση του κλάδου θα βρίσκεται στο «ναδίρ». Εργολάβοι, κατασκευαστές, οικοδόμοι και συμβολαιογράφοι έχουν έρθει ήδη αντιμέτωποι με το ευρύ φάσμα της ανεργίας, ενώ όσοι ακόμα δεν έχουν βρεθεί στο «στόχαστρο» των μαζικών απολύσεων, φοβούνται μήπως και η ανεργία έρθει εν μία νυκτί, καθώς δεν διακρίνεται φως στην άκρη του τούνελ.
 
Σταυρούλα Μαλαίνου
Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 06 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.