ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προς νέο μνημόνιο - Το παρασκήνιο της συνάντησης Λουξεμβούργου

00:00 - 09 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Η διαπιστωμένη πλέον αδυναμία της Ελλάδας να υλοποιήσει πλήρως το Μνημόνιο και η βεβαιότητα τόσο της Αθήνας όσο και της τρόικας ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επιστροφή στις αγορές το 2012 αναγκάζει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ να επανεξετάσουν την πολιτική τους στην ελληνική υπόθεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις που υπάρχουν, η Eλλάδα δεν έχει πλέον πολλές επιλογές ή μάλλον δεν έχει καθόλου επιλογές. Θα πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το 2013 προκειμένου, όπως συζητήθηκε, να διασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον και για το 2012 από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης με τρόπο που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Παράλληλα όμως, θα διευκολυνθεί με παράταση έως το 2014 της υποχρέωσης μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι που θα τεθούν και οι εγγυήσεις που θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρές στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, κάτι που ανοίγει σοβαρά πολιτικά ζητήματα για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, επαναφέροντας ουσιαστικά τα σενάρια περί εκλογών. Οπως επισημάνθηκε και στο Λουξεμβούργο, απαιτούνται και πολιτικές πλέον εγγυήσεις τήρησης του αναθεωρημένου αυτού προγράμματος κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ξεκάθαρες πολιτικές συναινέσεις και διακομματικές συμμαχίες.

Παράγοντες, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο παρασκήνιο, επισημαίνουν ότι μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους, που επίσης συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο, καθώς επιμήκυνση χωρίς σαφή πρόοδο στο Πρόγραμμα δεν νοείται.

Πάντως, κατά την κρίσιμη συνάντηση στο θέρετρο που βρίσκεται 8 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα του Λουξεμβούργου ο πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker, σε ανακοίνωση του μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνάντησης διαβεβαίωσε ότι δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ.

Ο Juncker χαρακτήρισε “χαζή ιδέα” και φημολογία τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ επισήμανε ότι συζητήθηκαν διάφορα θέματα τόσο για την ερχόμενη σύνοδο του G20 όσο και για την Ελλάδα. Τη συνάντηση παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet και ο ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn. Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε σ' αυτή τη συνάντηση.

“Δε συζητήσαμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί αναπροσαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της, θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 16 Μαΐου


Ο... "Μυστικός Δείπνος"

«Σύσκεψη φάντασμα» διεξήχθη στο Λουξεμβούργο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, το βράδυ της περασμένης Πατρασκευής. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που συζητήθηκε ήταν η επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με περίοδο χάρητος δυο ετών – χωρίς δηλαδή να πληρώνονται δόσεις τα επόμενα δυο χρόνια. Η ουσία του θέματος είναι ότι η τρόικα διαπίστωσε ότι το 2011 «δεν βγαίνει» καθώς το υπουργείο Οικονομικών απέτυχε παταγωδώς να περιορίσει το έλλειμμα. Νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες με βάση δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel για την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ. Η λύση αυτή απερριφθη ήδη απο τη σύσκεψη των υπουργών οικονομικών. Επισήμως πάντως δεν υπήρχε καμία πληροφόρηση σχετικά με το ζήτημα της σύσκεψης και του τι μέλλει γενέσθαι.


Αυξάνει η πίεση

Το βέβαιον είναι οτι οι ευρωπαίοι αυξάνουν την πίεση την ελληνική κυβέρνηση για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η τρόικα «είδε κόκκινο» όταν διαπίστωσε οτι καμία απο τις μεταρρυθμίσεις δεν προχωράει και η πίεση των ευρωπαίων στην ελληνική κυβέρνηση μεταφράζεται σε ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις. «‘Άλλαξε τους όλους» είναι το μήνυμα της τρόικας στον Έλληνα πρωθυπουργό «αν δεν προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις».


Το βέβαιον είναι οτι η κατάσταση με την Ελλάδα έχει φθάσει απο ότι φαίνεται στο απροχώρητο, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αυτή τη στιγμή παίζεται ένα πολύ σκληρό «πόκερ» μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων σχετικά με το μέλλον της σχέσης μας με την Ευρωπαική Ένωση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.