ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το πιστόλι στον κρόταφο...

01:42 - 10 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Η Ευρώπη βρίσκεται υπ' ατμόν. Η Τρόικα έχει έρθει με τις “χρωματιστές κάρτες” στο τσεπάκι. Οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν και προειδοποιούν την Ελλάδα. Η ΕΚΤ πιέζει για πιστή εφαρμογή του Μνημονίου. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Μέλη της κυβέρνησης είτε δεν “υπακούν” στις επιταγές του μνημονίου είτε θέτουν όρους στην επιτέλεση των καθηκόντων τους. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στην Ελλάδα η οποία κατά τη γνωστή της “τακτική” δυσκολεύεται να ανασυνταχθεί, για ακόμη μία φορά στην ιστορία της, για να πετύχει συγκεκριμένους στόχους.
Όσο και αν η κυβέρνηση διατυμπανίζει πως μέσα σε μερικούς μήνες έκανε αλλαγές που δεν είχαν συντελεστεί ούτε σε διάστημα δεκαετιών δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός πως ό,τι κάνει, γίνεται με σπασμωδικές κινήσεις και με ασφυκτική πίεση του χρόνου. Και ενώ φαίνεται ότι η χώρα ‘νοικοκυρεύεται’ στην πραγματικότητα γίνονται άτσαλες και κακότεχνες “μεταρρυθμίσεις” που μένουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα να απειλούν να οδηγήσουν γρηγορότερα στη κατάρρευση την ελληνική οικονομία, παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση των Βρυξελλών, ανά μήνα ή και καθημερινά. Έτσι, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έχει μπει για τα καλά στην ημερήσια ατζέντα είναι θέμα πλέον χρόνου, και σ' αυτήν την κατεύθυνση όλες οι “δυνάμεις” βάζουν τα δυνατά τους να προετοιμαστεί το έδαφος.

Την ίδια ώρα, αγορές, οίκοι αξιολόγησης, τράπεζες και πολίτες μαζί, προσπαθούν να καταλάβουν το τι προσπαθεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα. Οι τρεις πλευρές της Τρόικας δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε στο ρόλο των μηχανισμών διάσωσης, ούτε στο αν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της ή όχι, ούτε στα μέτρα που πρέπει να λάβει προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση. Το πιο πρόσφατο σενάριο κάνει λόγο για επέκταση του Μνημονίου (ή νέο Μνημόνιο) μέχρι το 2013 και χρηματοδότηση του από τον EFSF, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει το ταμειακό της έλλειμμα, το οποίο ήδη θα αρχίσει να γίνεται αισθητό σε λίγους μήνες. Σε αντάλλαγμα, και προκειμένου να κατευναστούν οι αντιδράσεις των Γερμανών φορολογουμένων, η Ελλάδα θα τιτλοποιήσει μελλοντικά της έσοδα (από ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις, κρατικά λαχεία, κλπ.), και θα τα χρησιμοποιήσει ως εμπράγματη εγγύηση για την εκταμίευση του δανείου.

Πάντως, ακόμη και η ίδια η Γερμανία φαίνεται αποκομμένη από το σώμα της ΕΕ, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα, την ίδια ώρα που η ΕΚΤ προσπαθεί να δείξει το δρόμο προς τη λύση.Η εμμονή μάλιστα της Γερμανικής πλευράς στη λιτότητα έχει προκαλέσει πρωτοφανή ύφεση στη χώρα, η οποία μάλιστα μπορεί να συγκριθεί (το δ' τρίμηνο του 2010) με αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία με τον σεισμό και το τσουνάμι το Μάρτιο. Παράλληλα, η επαναφορά συνεχώς της λύσης για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, προκαλεί μαζική φυγή των πιστωτών από τα ελληνικά ομόλογα και απανωτές υποβαθμίσεις και άλλες τόσες απειλές από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.

Το κυοφορούμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης τόσο του ελληνικού χρέους όσο και της οικονομίας φαίνεται ότι βρίσκει αντιμέτωπους όχι μόνο τους φορείς της χώρας μας αλλά και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Μετά την υπουργό Εργασίας, Λ. Κατσέλη, τώρα και ο υπουργός Υγείας. Ανδ. Λοβέρδος, μπαίνει στη λίστα των “αγανακτισμένων” προκαλώντας νέα ρίχτερ στο κυβερνητικό τοπίο (αν και οι δύο υπουργοί ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες). Οι προτροπές «…να μιλήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση με τη γλώσσα της αλήθειας» αποκάλυψε πριν από καιρό την αγωνία του κ. Λοβέρδου, η οποία είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής απαξίωσης προς την πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα μάλιστα που οι επαναλαμβανόμενες και απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ένα κλίμα ευφορίας, για την κυβέρνησή του και για την πορεία της οικονομίας, πέφτουν συνεχώς στο κενό.

Την ίδια ώρα, παντελής είναι η έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και η εικόνα «διάλυσης» επιδεινώνεται συνεχώς. Υπουργοί καταφέρονται κατά υπουργών. Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επικρίνουν υπουργούς με οξείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές διατυπώνουν αμφιβολίες και σοβαρή κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική, ενώ η αντιπολίτευση προωθεί “μαγικές” λύσεις. Άλλωστε, η στάση της, μετά μάλιστα και από το παράδειγμα της Πορτογαλίας, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος από τους εκπροσώπους της Τρόικας, οι οποίοι βλέπουν την ελληνική πολιτική σκηνή να βρίσκεται υπό διάλυση.

Για ακόμη μία φορά, ένα ακόμη Eurogroup, αυτό της 16ης Μαΐου, υπόσχεται λύσεις και προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Ίσως να είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες της πολιτικής ηγεσίας να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει...

 

Νικηφόρος Μαλεβίτης

Αλεξάνδρα Τόμπρα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.