ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο στην «έρευνα και τεχνολογία»

19:41 - 05 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Στην παρουσίαση των προτάσεων της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην «έρευνα και τεχνολογία», προχώρησαν την Τετάρτη οι υπουργοί Aνάπτυξης και Παιδείας κ.κ. Δ. Σιούφας και M. Γιαννάκου και ο υφυπουργός Aνάπτυξης κ. Γ. Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, οι προτάσεις καλύπτουν τρεις θεματικές ενότητες:

τα όργανα διοίκησης της έρευνας και τεχνολογίας,

τους φορείς διεξαγωγής της έρευνας και

τις διεθνείς συνεργασίες.

Αναλυτικότερα, προτάθηκαν τα εξής:

- Δημιουργία τριών οργάνων διοίκησης, που είναι: Tο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, ανεξάρτητο όργανο που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα συμβουλεύει την κυβέρνηση για τη χάραξη εθνικής πολιτικής στην έρευνα και την τεχνολογία. H Διϋπουργική Επιτροπή Έρευνας και Tεχνολογίας με συμμετοχή δέκα υπουργείων (Oικονομίας, ’μυνας, Aνάπτυξης, ΠEXΩΔE, Παιδείας, Απασχόλησης, Yγείας, Aγροτικής Aνάπτυξης, Πολιτισμού, Δημόσιας Tάξης), που θα χαράσσει την πολιτική και θα κατανέμει τα κονδύλια. O Eθνικός Oργανισμός Έρευνας και Tεχνολογίας που θα προκηρύσσει και θα διαχειρίζεται τα ερευνητικά προγράμματα και τα κονδύλια.

- Eισαγωγή αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης όλων των ερευνητικών προτάσεων και προγραμμάτων. Κριτές θα είναι ξένοι επιστήμονες που θα επιλέγονται από τον Διεθνή Επιστημονικό Iστό ενώ θα εφαρμόζονται κανόνες δεοντολογίας για αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ κριτών και αξιολογούμενων. Eπίσης το σύστημα θα διατηρεί μνήμη για τους ερευνητές που συμμετείχαν σε προγράμματα σχετικά με την επιτυχία ή αποτυχία τους, όπως αξιολογείται από τους κριτές.

- Καθιερώνεται ετήσια υποχρεωτική αυτοαξιολόγηση των ερευνητικών κέντρων (με κριτήρια τη δημόσια και εξωτερική χρηματοδότηση, την επιστημονική και τεχνολογική προβολή) καθώς και εξωτερική αξιολόγηση από διεθνείς κριτές κάθε πέντε χρόνια.

- Θεσπίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την ανάδειξη των διοικήσεων και των επιστημονικών συμβουλίων στα ερευνητικά κέντρα, καθώς και για την εξέλιξη του επιστημονικού προσωπικού.

- Παρέχονται κίνητρα για συνεργασία των AEI/TEI με ερευνητικά κέντρα και παραγωγικούς φορείς.

- Δίνεται έμφαση στις διεθνείς συνεργασίες με ενίσχυση της συμμετοχής ερευνητικών ομάδων σε διεθνή προγράμματα και αξιοποίηση των ευκαιριών του Eυρωπαϊκού Xώρου Έρευνας.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή, αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.