ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Ξαφά: Να αγοράσει το EFSF όλο το ελληνικό χρέος

20:30 - 16 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Την αγορά του συνόλου του χρέους της Ελλάδας από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) της ΕΕ πρότεινε το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ κυρία Μιράντα Ξαφά, μιλώντας τη Δευτέρα σε ημερίδα του ΙΟΒΕ με θέμα «Οικονομική κρίση και διακυβέρνηση». Παράλληλα απέρριψε τη λύση της αναδιάρθρωσης με «κούρεμα» του χρέους.
Η σύμβουλος επενδύσεων της IJ Partners στάθηκε στην πρόταση των Gros-Mayer, των Ντάνιελ Γκρος (του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών-CEPS) και Τόμας Μάγιερ (της Deutsche Bank) η οποία προβλέπει να αγοράσει το EFSF το σύνολο του χρέους των χωρών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

 

Η πρόταση Gros-Mayer προβλέπει δύο βήματα:

 

1. Αρχικά, ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης (EFSF) αγοράζει το σύνολο του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών εκδίδοντας ομόλογα ΑΑΑ. Η ανταλλαγή του χρέους γίνεται στην τιμή της δευτερογενούς αγοράς τη στιγμή που η κάθε χώρα υιοθέτησε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

2. Στη συνέχεια εξετάζεται η βιωσιμότητα του χρέους κάθε χώρας. Αν το χρέος είναι βιώσιμο, η χώρα αποπληρώνει κανονικά το (μειωμένο) χρέος της προς το EFSF. Αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τότε το EFSF μειώνει το επιτόκιο όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί βιωσιμότητα. Το ΔΝΤ προσφέρει χρηματοδότηση έως ότου ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Σύμφωνα με την κυρία Ξαφά, η πρόταση Gros-Mayer «αποτρέπει τη στάση πληρωμών που θα δημιουργούσε πίεση στις τράπεζες και στο κοινό νόμισμα». Παράλληλα υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πρόταση προσφέρει ένα «σταθερό επιμερισμό των ζημιών μεταξύ πιστωτών, οφειλετών και φορολογουμένων» και επιτρέπει την επιστροφή στις αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.