ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπόθεση η συναίνεση για την βοήθεια στην Ελλάδα, λένε Γιούνκερ, Όλι Ρεν - Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάταξης του χρέους

00:40 - 17 Μαϊ 2011 | Οικονομία
(upd 3) Ως όρο θέτουν την πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα οι Ευρωπαϊοι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου, υψους 12,5 δισ. ευρώ. Μετά τη σύνοδο του Eurogroup, ο πρόεδρός του και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αλλά και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Όλι Ρεν θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων στην Ελλάδα την "αφοσίωση" στο μνημόνιο, τουλάχιστον των δύο κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. "Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ", δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, στο χθεσινό Συμβούλιο έγινε μια «πολύ χρήσιμη συζήτηση» σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Επίτροπος Οικονομίας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2010 μία άνευ προηγουμένου μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, τόνισε ότι αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης της Τρόικα για την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι στην έως τώρα αξιολόγηση έχουν εντοπιστεί κενά, τόσο σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όσο και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ικανοποιημένος για τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έδωσε η Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011. «Αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011, αν επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αν υπάρξει πολιτική συναίνεση, τα πράγματα μπορεί να μην είναι εύκολα, αλλά είναι εφικτά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Eurogroup.

Εξάλλου, και οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. «Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ και συνέχισε λέγοντας ότι οι αγορές, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ, τα εθνικά κοινοβούλια και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναμένουν από την Ελλάδα να λειτουργεί ως μία ομάδα με υπεύθυνο τρόπο, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός οργανισμού με αποστολή την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ είπε ότι είναι μία εναλλακτική λύση η οποία εξετάζεται και την οποία όπως είπε δεν υποστηρίζουν όλοι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Στρος Καν, ο Πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε συγκλονισμένος από τις δραματικές εικόνες της σύλληψής του στις ΗΠΑ και αρκέστηκε στη δήλωση ότι υπήρξε φίλος του και ότι το γεγονός τον θλίβει βαθύτατα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάταξης του χρέους

Στο μεταξύ, οι υπουργοί της Ευρωζώνης άφησαν για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν από τους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικό χρέος να πρατείνουν την περίοδο λήξης των ομολόγων τους ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα να αποπληρώσει το υπέρογκο χρέος της.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: "Πρέπει να επαναλάβω ότι μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή. Κανείς δεν ανέφερε απόψε την ανάγκη να γίνει μία εκτεταμένη αναδιάρθρωση. Δεν θα απέκλεια με σαφή τρόπο κάποιου είδους αναδιάταξη. Δεν έχουμε την επιλογή αναδιάταξη ή τίποτα αλλά μέτρα και μέτρα και μέτρα και τότε ίσως αναδιάταξη".

Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιον τρόπο οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πείσουν τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε μια εθελοντική "ήπια αναδιάρθρωση" τέτοιου είδους. Ακόμα και να το πετύχουν, η κίνηση αυτή απλά θα δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο, δεν θα μειώσει το χρέος των 330 δισ. ευρώ.


Συμφώνησαν κυβέρνηση - τρόικα σε περαιτέρω περικοπές δαπανών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα είπε την Δευτέρα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα οφείλει ακόμα απαντήσεις για τα δημοσιονομικά σχέδια και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες, είπαν πηγές.

"Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Θα πραγματοποιήσουμε περισσότερες συναντήσεις όταν (οι επιθεωρητές) επιστρέψουν στην Αθήνα", είπε κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Διακύβευμα της επιθεώρησης είναι η επόμενη δόση ύψους 12 δις ευρώ των δανείων διάσωσης, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. Το Eurogroup θα συζητήσει τα όποια επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα πριν εξασφαλίσει νέα βοήθεια.

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα σε περαιτέρω περικοπές δαπανών και σε αναθεώρηση των στόχων για τα έσοδα σε χαμηλότερα και πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Η επιθεώρηση, συμπλήρωσαν ωστόσο, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

“Η τρόικα έχει θέσει στις ελληνικές αρχές ερωτήματα για το πως θα γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ όσων περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό σχέδιο και όσων είναι πραγματικά αναγκαία, και περιμένει απαντήσεις", είπε άλλη πηγή στο Reuters, που επίσης θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η επόμενη δόση ύψους 12 δις ευρώ των δανείων διάσωσης, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, είναι κρίσιμη για την κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών ύψους 13,7 δις ευρώ. Η μη εξασφάλισή της θα σήμαινε στάση πληρωμών.

"Για την πέμπτη δόση έχουμε μια πολύ μεγάλη δουλειά και είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα", είπε την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Οι Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι ήταν οι πιο δύσκολες μέχρι στιγμής, με τους επιθεωρητές να ζητούν νέες περικοπές στο Δημόσιο.

"Ήταν οι σκληρότερες από όλες τις συζητήσεις που είχαμε μέχρι τώρα", είπε στην τηλεόραση της ΝΕΤ η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα.

"Ζητούν ο τρόπος που υποδεικνύουμε (για την εξοικονόμηση πόρων) να είναι ρεαλιστικός", είπε η Δρέττα. Πηγές είπαν ότι ένα από τα προβλήματα ήταν η απουσία επαρκούς συντονισμού στην κυβέρνηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξοικονομήσεις δαπανών του ενός υπουργείου απλά χρεώνονται στους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων.

Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση είπαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι επιθεωρητές πιέζουν την Αθήνα να περικόψει περαιτέρω τις δαπάνες για να αντισταθμίσει την αστοχία στα έσοδα και να θέσει ρεαλιστικότερους στόχους για τα έσοδα.

"Το έχουμε συζητήσει και (ο πήχης των εσόδων) έχει χαμηλώσει", είπε ένας αξιωματούχος. "Έχουμε δει στο παρελθόν ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν απαραίτητα όσα ελπίζει η κυβέρνηση". Αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι οι επιθεωρητές δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο επιπρόσθετης διάσωσης και ότι πρώτα θέλουν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2011-2015.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:19 - 17 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.