ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Oι αγορές έχουν ήδη καταλήξει στην αναδιάρθρωση»

01:16 - 17 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Η αγορά είναι πεπεισμένη πως η Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς, θα χρειαστεί να προχωρήσει αργά ή γρήγορα στην αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της DZ Bank, Thomas Meissner, και αυτή η άποψή της δεν πρόκειται να αλλάξει. Οπως προσθέτει, το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι να δώσει στήριξη ρευστότητας, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Οπως τονίζει χαρακτηριστικά, οι αγορές έχουν καταλήξει στο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποληρώσει το βουνό του χρέους της και αποτιμούν ήδη το greek restructuring.
«Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αγοράστε γαλλικά και γερμανικά CDS, η κρίση εξαπλώνεται», προειδοποιεί ο αναλυτής της CLSA, Chris Wood. Οπως σημειώνει «βλέπει» να έρχεται δυναμική ζήτηση για το «παλιό καλό» αμερικάνικο δολάριο σε περίπτωση που η Ελλάδα κυρήξει default / αναδιαρθρώσει το χρέος της και οι ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα θα μείνουν από ρευστότητα. Οπως προσθέτει, σε μία πραγματική καταστροφή στο σύστημα, όπως αυτή που θα προκαλούσε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι ταύροι του δολαρίου αναμένεται να πάρουν και πάλι τα πάνω τους, θυμίζοντας το εντυπωσιακό ράλι που σημείωσε το αμερικάνικο νόμισμα μετά την κατάρρευση της Lehman και προς τα τέλη του 2008.

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης όχι απλά έχει μέλλον αλλά είναι πιο σοβαρή από ποτέ, όπως τονίζει ο στρατηγικός αναλυτής της
IG markets, Cameron Peacock, και προσθέτει πως οι πιέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή για default της χώρας, εντείνονται μέρα με τη μέρα και ο φόβος της μετάδοσης είναι τεράστιος. Οπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει, εάν δεν σωθεί η Ελλάδα τότε όλοι οι δρόμοι θα οδηγήσουν στην μετάδοση του ιού του restructuring στην Πορτογαλία και ακόμα και την Ισπανία.

Σύμφωνα και με τον οικονομολόγο της Barclays Capital, Christian Keller, οι πιθανότητες της εξάπλωσης συνεχώς αυξάνονται και αυτό δεν αφορά μόνο την ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά και την Ανατοιλκη Ευρώπη. Οπως σημειώνει, σε περίπτωση πτώχευσης ή «άτακτης» αναδιάρθωσης στην Ελλάδα ή την Ιρλανδία, τα spreads των CDS των χωρών της ανατολικής Ευρώπης καθώς και οι αποδόσεις των κρατικών τους ομολόγων, θα εκτοξευθούν, ενώ τα νομίσματα και οι μετοχές της περιοχής θα πραγματοποιήσουν ελεύθερη πτώση. Την ίδια στιγμή, ένα τέραστιο σοκ θα «χτυπούσε» το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθώς θα στέρευε από ρευστότητα, και όλες οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών της Ευρώπης οι οποίες χρειάζονται συνεχή χρηματοδότηση, θα είχαν σοβαρότατα προβλήματα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.