ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέος και κερδοσκοπία στην "ατζέντα" του Εcofin

09:11 - 17 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Με την πρωτοφανή κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς και το ζήτημα της κερδοσκοπίας στο επίκεντρο των συζητήσεων, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 17/5 η συνεδρίαση του συμβουλίου Ecofin.
Οι 27 υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν μεταξύ άλλων πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψήφιση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ανοικτές πωλήσεις και ορισμένες πτυχές των συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (credit default swap - CDS).

Στην πρόταση της Επιτροπής υπάρχουν προβλέψεις για τη διαφάνεια των ανοικτών πωλήσεων επί μετοχών και κρατικών χρεωστικών τίτλων, τους περιορισμούς ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων, τη ρύθμιση περιπτώσεων αδυναμίας εκκαθάρισης συναλλαγών ανοικτών πωλήσεων, τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση εξαιρετικών περιπτώσεων, όπου απειλείται η σταθερότητα της αγοράς, από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και αυτοτελώς από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών.

Η πρόταση καλύπτει μετοχές και παράγωγα που σχετίζονται με μετοχές, κρατικά ομόλογα και παράγωγα που αφορούν κρατικά ομόλογα, καθώς και συμβάσεις αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου που αφορούν κρατικούς εκδότες. Προβλέπει δε την εφαρμογή απαιτήσεων διαφάνειας σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (εφεξής πρόσωπα) με σημαντικές καθαρές αρνητικές θέσεις σχετικά με μετοχές της ΕΕ ή κρατικούς χρεωστικούς τίτλους της ΕΕ ή με σημαντικές θέσεις συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου σχετικών με κρατικούς χρεωστικούς τίτλους.

Παράλληλα, εν όψει των τεστ αντοχής των τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιουνίου 2011 το συμβούλιο Ecofin θα καλωσορίσει τα μέτρα που έχουν ήδη λάβει ορισμένες τράπεζες για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης πριν τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής (αναδιάρθρωση, δημιουργία πρόσθετων κεφαλαίων, κτλ) και θα τονίσει πως όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέτουν τα κατάλληλα εφεδρικά μέτρα για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αποτυγχάνουν να εκπληρώσουν το όριο του 5% στο πλαίσιο των τεστ αντοχής, όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Στο ίδιο πλαίσιο οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για έκθεση που συνέταξαν οι Κοινοτικές υπηρεσίες για τη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η οποία αποτυπώνει μεταξύ άλλων και τις εισφορές και τους φόρους που επιβάλλουν τα κράτη μέλη στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Τέλος, στο Ecofin θα γίνει συζήτηση γενικού προσανατολισμού και υιοθέτηση συμπερασμάτων, σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των τόκων από αποταμιεύσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.