ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ή συναινείτε, ή χρεοκοπείτε"

00:50 - 18 Μαϊ 2011 | Οικονομία
"Ή συναινείτε, ή χρεοκοπείτε"
Ενώπιον ξεκάθαρου πολιτικού διλήμματος ιστορικών διαστάσεων θέτει η Τρόικα την πολιτική ηγεσία της χώρας, καθώς ο Όλι Ρεν και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διεμήνυσαν χθες ότι είτε τα ελληνικά κόμματα θα συμφωνήσουν ρητώς στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, το οποίο υπερβαίνει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είτε η Ελλάδα θα αφεθεί ουσιαστικά στην τύχη της. Η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα, η οποία ζητά επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ θεωρεί ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι υπερκοστολογημένο κατά 10 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει τι επαφές της με για την επαναδιατύπωση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής και την ενίσχυσή του με νέα και πιο ρεαλιστικά μέτρα. Η τρόικα να παραμένει στην Αθήνα για μία ακόμα εβδομάδα και δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση θα έρθει προ τετελεσμένων. Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά δεν παρακάθισε χθες στην Σύνοδο του EcoFin, φεύγοντας εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και μαζί με αυτόν η τρόικα...
Με την επιστροφή του, συνεκλήθη άμεση σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, στην οποία  μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακός και ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκης. Αμέσως μετά υπήρξε νέα σύσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας που επέστρεψαν επίσης στην Αθήνα παρατείνοντας τη διαμονή τους για μία ακόμη εβδομάδα, έως ότου ολοκληρωθεί, σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, η κατάρτιση του Πλαισίου.

Η Τρόικα θεωρεί υπερκοστολογημένο κατά 10 δισ. ευρώ θεωρεί το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2012 -2015 κι ως εκ τούτου επιβάλλει στο υπουργείο Οικονομικών πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 4% του ΑΕΠ.  Ειδικότερα, κατά την αξιολόγηση των τελευταίων ημερών τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσαν πως τα μέτρα δημοσιονομικής εξοικονόμησης ύψους 26 δισ. ευρώ που ενέταξε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής δεν επαρκούν, καθώς σε πλήρη ανάπτυξη θα οδηγούσαν σε μείωση του ελλείμματος κατά 16 δισ. ευρώ και όχι σε προσαρμογή 26 δισ. ευρώ.

Οι αποκλίσεις οφείλονται στο ότι πολλές εκ των παρεμβάσεων ήταν διπλοεγγεγραμμένες, δηλαδή περιλαμβάνονταν στο σχεδιασμό περισσότερων του ενός υπουργείων. Η διαπίστωση αυτή αφορούσε κυρίως τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας. Ακόμη, η τρόικα θεώρησε πως η αλλαγή του μακροικονομικού σεναρίου δημιουργεί μεγάλες αβεβαιότητες στο σκέλος των εσόδων, κα ζήτησε πρόσθετες παρεμβάσεις στο σκέλος της φορολογίας.

Στο υπουργείο Οικονομικών επίσης  δεν επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις για αναδιάρθρωση  των στόχων, πλην όμως παραδέχονται την ανάγκη εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου έτσι ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον φετινές αποκλίσεις. Αυτό σημαίνει ότι από τα συνολικά 26 δισ.ευρώ που προβλέπονται μέχρι το 2015, για το 2011 δεν αρκούν μόνο τα 3 δισ.ευρώ όπως λεγόταν μέχρι σήμερα αλλά πολύ περισσότερα. Υπενθυμίζεται ότι στο τετράμηνο η συνολική απόκλιση του προϋπολογισμού φθάνει τα 2 δις ευρώ, τη στιγμή που μία σειρά προγραμματισμένων μέτρων δεν πρόκειται να αποδώσουν (700 εκατ. από το νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια 270 εκατ.ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών ) των οποίων η εφαρμογή μετατίθεται για το μέλλον. Κατόπιν αυτών στρέφονται για μία ακόμη φορά στη συγκράτηση των δαπανών με το οικονομικό επιτελείο να ζητά περαιτέρω περιορισμό των λειτουργικών εξόδων σε στενό και ευρύτερο τομέα.

Σημειώνεται ότι η πέμπτη δόση ύψους 12 δισ.ευρώ έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο την ίδια ώρα που εντείνονται οι συζητήσεις για ένα νέο μνημόνιο. Από το υπουργείο Οικονομικών δεν τίθεται θέμα μη εκταμίευσης της δόσης ενώ ΕΕ και ΔΝΤ εμφανίζονται πρόθυμες να συζητήσουν μια πρόσθετη βοήθεια εφόσον το ζητήσει  η χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ανεξαρτήτως των διαπραγματεύσεων με την τρόικα,  η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο αναζήτησης οικονομικού και νομικού σύμβουλου μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, προκειμένου να αναλάβει το έργο της αναθεώρησης του Μνημονίου εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί το επόμενο έτος 66 δισ. ευρώ, 15 για το έλλειμμα, 45 από λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων και 6 δισ. για άλλες ταμειακές ανάγκες. Από το ποσό αυτό, τα 24 δισ. καλύπτονται από το μηχανισμό στήριξης, 2 δισ. υπολογίζεται ότι θα προέλθουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, 13 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων και τα 27 θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις αγορές είτε εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, από μία νέα βοήθεια.

Παράλληλα, την άντληση 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από τα τέλη Μαΐου έως και τον Δεκέμβριο του 2012 προκειμένου να ανταποκριθεί στην αξίωση της τρόικας.
Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου, η χώρα μας είχε την υποχρέωση να αντλήσει από αποκρατικοποιήσεις έσοδα 15 δισ. ευρώ εντός της περιόδου 2011-2013.Πλέον, η περίοδος των 930 ημερών μειώθηκε στις 565 ημέρες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται πως δεσμεύτηκε να παρουσιάσει μέχρι τα τέλη της εβδομάδας μία λίστα με ένα πλήρες πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πιο «τολμηρό», σύμφωνα με δηλώσεις του Βέλγου υπουργού οικονομικών Ντ. Ρέιντερς, μετά το Ecofin.
Πηγές από την ελληνική πλευρά ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι στην πρώτη γραμμή των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και η αξιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών του δημοσίου, μία εκ των οποίων θα ιδιωτικοποιηθεί μέσα στο 2011. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη την Τρίτη, στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε μία νέα εκτίμηση για τα έσοδα που θα συγκέντρωνε το δημόσιο από την πώληση των συμμετοχών του στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, ποιες είναι περισσότερες "ώριμες" προς πώληση και την πρόσληψη συμβούλων για όλες μέσα στο επόμενο δίμηνο. 

 Ενδεικτικά, η ολοκλήρωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημοσίας περιουσίας το 2015 θα οδηγήσει σε μείωση της ετήσιας δαπάνης για τόκους κατά 3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συγκεκριμένα  τις εξής δράσεις ανά έτος:
 
2011
- Παραχώρηση των αυτοκινητοδρόμων και της Εγνατίας Οδού
- Πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ
- Μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στην ΔΕΠΑ στο 34%
- Πλήρης πώληση της ΛΑΡΚΟ
- Μείωση της συμμετοχής στον ΟΤΕ κατά 10%.
- Επέκταση αδειών κινητής τηλεφωνίας
- Επέκταση σύμβασης παραχώρησης με τον ΟΠΑΠ
- Μετοχοποίηση των κρατικών λαχείων
- Πώληση Καζίνο
- Επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος και σταδιακή μείωση της συμμετοχής του κράτους
 
 
2012
- Αξιοποίηση των 29 περιφερειακών αεροδρομίων
- Αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας
- Μετοχοποίηση του 17% της ΔΕΗ, διατηρώντας δημόσιο έλεγχο και managment
- Αξιοποίηση φάσματος συχνοτήτων
- Είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία
- Πώληση ολόκληρης της συμμετοχής του ΟΠΑΠ
- Αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ
- Αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου. Οι θεσμικές παρεμβάσεις που προγραμματίζονται είναι:
- Πλήρης καταγραφή και αξιόλογη των αξιοποιήσιμων ακινήτων για πρώτη φορά στη χώρα μας και δημιουργία ενός ενιαίου μητρώου
- Δημιουργία Εθνικού Χαρτοφυλακίου Δημόσιας Γης με επιμέρους εξειδικευμένα χαρτοφυλάκια σημαντικών ακινήτων
- Αξιοποίηση παρόμοιων χρηματοοικονομικών εργαλείων με την οργάνωση χαρτοφυλακίων σε Εταιρείες Ειδικού Σκοπού και προώθηση τους σε διεθνείς αγορές από ελληνικές και διεθνείς τράπεζες με αποτέλεσμα άμεσα σημαντικά έσοδα για το ελληνικό δημόσιο
- Θεσμοθετείται τον θεσμό της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης
- Νομοθετούνται οι όροι αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας
- Δίνονται όροι δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από fast track
 Άμεση αξιοποίηση ακινήτων του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα

Συνολικά, για φέτος αναμένονται έσοδα 2-4 δις. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις, για το 2012 το ποσό υπολογίζεται σε 5,5-7,5 δις. ευρώ και για το 2013 σε 4,5-5,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, έως το 2013 θα πρέπει να έχουν έρθει 12-17 δις. ευρώ, ενώ έως το 2015 θα πρέπει να έχουν έρθει έσοδα της τάξης των 50 δις. ευρώ.
 
Κόντρες
 
Το κλίμα πάντως φορτίστηκε ακόμα περισσότερο από τις εκατέρωθεν δηλώσεις περί πιθανής ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζ. Κ. Γιουγκέρ, στον οποίο απάντησαν μάλλον συμφωνώντας τόσο η υπουργός Εργασίας, κυρία Λούκα Κατσέλη, όσο και ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σ. Κουβέλης.  Μια συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας για την εθελοντική επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού χρέους αποτελεί πιθανή λύση στο δανειακό πρόβλημα της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά,  η  κυρία Κατσέλη, την ίδια ώρα που ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωνε ότι η  χώρα είναι πρόθυμη να συζητήσει την προοπτική μιας ήπιας  αναδιάρθρωσης του χρέους της, αν αυτό χρειαστεί. Ωστόσο, πρόσθεσε,  δεν γίνεται καμία τέτοια συζήτηση επί του παρόντος.


Γ. Παπανδρέου: Έρχονται νέα μέτρα το 2011 - Κατά 150 χιλ. θα μειωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

"Το κόστος μιας αναδιάρθρωσης θα είναι πολύ περισσότερο από τα εν δυνάμει oφέλη", τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist o Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου την Τρίτη το βράδυ ,επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί απέναντι στις ευθύνες της και είναι έτοιμη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

"Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011", σχολίασε επίσης ο Πρωθυπουργός. Βασική προτεραιότητα για τη χώρα είναι η μείωση του ελλείμματος και χρέους και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ απέρριψε για ακόμη μια φορά τα σενάρια αναδιάρθρωσης.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να μειώσει την φοροδιαφυγή με κάθε δυνατό μέσο, ενώ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 150.000 και θα μειωθεί ή θα εξαλειφθεί το ποσοστό του δημοσίου σε εισηγμένες. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την ύφεση, αλλά "έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη μπροστά της". «Μην ερμηνεύετε τις δυσκολίες ως δειλία», διαμήνυσε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «αλλάζει τα πάντα» και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο διεθνώς.

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν για να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 5% από το 2014 μέσω των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι θα εφαρμοστούν όσα μέτρα είναι αναγκαία το 2011 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, το οποίο προσδιόρισε ως κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014 και κάτω από το 1% το 2015.

Αναφερόμενος στις σημερινές συνθήκες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπονται «εξωραϊσμοί ούτε και μαγικές συνταγές», αλλά απαιτούνται «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή από όλους», την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τις πολιτικές ηγεσίες.

Παράλληλα, αξίωσε μία «νέα εθνική συνεννόηση εντός της χώρας», με σαφή δέσμευση για τη στήριξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας 2012-2015 και μάλιστα χαρακτήρισε «εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε το δείγμα της θέλησής μας παντού, ώστε οι πάντες να το κατανοούν».

Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 18 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.