ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μαχαίρι" στις συντάξεις ετοιμάζεται, λόγω τρόικας

10:22 - 19 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Μειώσεις στις επικουρικές και πλαφόν στις κύριες συντάξεις, αλλά και σημαντικές αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα.

Την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την τρόικα σχετικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η παρουσίαση του οποίου θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη και όχι την Πέμπτη όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.
Συγκεκριμένα, στο πεδίο των κοινωνικών ασφαλίσεων, αποφασίστηκε οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις να γίνουν ως τον Ιούλιο. Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις να εφαρμοστεί το πλαφόν των 2.700 ευρώ, το οποίο που είχε τεθεί από τον νόμο Πετραλιά αλλά δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Επίσης, οι μειώσεις στη φαρμακευτική δαπάνη από 1 δισ. ευρώ που ήταν στο αρχικό πρόγραμμα, αυξήθηκαν σε 1, 2 δισ. ευρώ για το 2011.
Οι µειώσεις που θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις θα υπολογιστούν µε βάση τις αναλογιστικές µελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η µείωση θα είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιµούν ότι θα φθάσει και το 30%.
Η περικοπή του αριθµού δικαιούχων του ΕΚΑΣ όπως και χιλιάδων δικαιούχων κοινωνικών επιδοµάτων έχει δρομολογηθεί από την τρόικα. Σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυµένων εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων ώστε η καταβολή των πάσης φύσεως επιδοµάτων, καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος να γίνεται µε βάση το ποσό του συνολικού εισοδήµατος και την περιουσιακή κατάσταση. Κάτι τέτοιο σηµαίνει ότι αν κάποιος έχει εισόδηµα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισµένο όριο, θα χάνει το επίδοµα ή την οποιασδήποτε µορφής παροχή από το κράτος.
Όσον αφορά το θέµα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων, έως τις 15 Ιουνίου η Επιτροπή που έχει συσταθεί θα πρέπει να γνωµοδοτήσει για την υπαγωγή ή την εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στη νέα λίστα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.