ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν την πορεία της αγοράς

01:16 - 26 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Η εγχώρια αγορά παραμένει δέσμια των οικονομικο/πολιτικών εξελίξεων της χώρας, οι οποίες εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών και δεν αφήνουν περιθώρια για βελτίωση του κλίματος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου είναι περιορισμένο και δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της αγοράς. Ο αρχικός ενθουσιασμός για τις αποκρατικοποιήσεις εξανεμίστηκε, με τις μετοχές των εμπλεκόμενων εταιριών να καταγράφουν χθες απώλειες.
Η εικόνα της αγοράς παραμένει φορτισμένη αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που δημιουργείται αναφορικά με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, επισημαίνουν οι αναλυτές της Πήγασος Χρηματιστηριακή. Σε αυτή την αδύναμη εικόνα εισροών η πτωτική συμπεριφορά των ξένων αγορών επιβραδύνει την οποία ανοδική προσπάθεια.

Η αγορά είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τεχνικά υποτιμημένη και οι διακυμάνσεις θα παραμείνουν ως κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, σύμφωνα με την Πήγασος. Από την άλλη πλευρά η υποχώρηση των αποτιμήσεων κάτω από τα 50 δισ. ευρώ και η διατήρηση των υποτιμητικών στρεβλώσεων σε πλήθος εταιριών δικαιολογούν μια αντίδραση διαρκείας με ανοδικό περιθώριο μέχρι τις 1.420 - 1.450 μονάδες. Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα του α' τριμήνου έχουν θετικότερη εικόνα από την αναμενόμενη και ενδεχομένως αυτό να αποτελεί λόγο πολλών επιμέρους -θετικών- διαφοροποιήσεων σε επίπεδο μετοχικών τίτλων εφόσον η τρέχουσα ειδησεογραφία εξαντλήσει την δυναμική της.

Στην παρούσα φάση αναζητείται κάτι δραστικό που θα μπορέσει να απομακρύνει την αγορά από τα χαμηλά και θα σχετίζεται με τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, αφού τα εταιρικά νέα περνούν σε δεύτερο πλάνο και η θετική αυτονόμηση κάποιων μετοχών δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα, αναφέρει ο κ. Νίκος Χριστοδούλου, Υπεύθυνος Τμήματος Μελετών και Αναλύσεων της Merit ΑΧΕΠΕΥ. Αντίθετα, μια νέα υποβάθμιση και ο διχασμός των πιστωτών της χώρας σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε νέα χαμηλά, καθώς η στήριξη των 1.280 μονάδων (επίπεδα Μαρτίου 1997) δεν μπορεί να θεωρηθεί ισχυρή σε αυτό το ρευστό περιβάλλον. Η πιθανότητα μιας μικρής ανοδικής αντίδρασης τεχνικής φύσεως δεν μπορεί να αποκλειστεί, τη στιγμή που η αγορά βρίσκεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα.

Οι άμεσες αποκρατικοποιήσεις έχουν αρκετό χρηματιστηριακό ενδιαφέρον αφού περιλαμβάνουν πώληση μεριδίου του ΟΤΕ, του ΤΤ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ. Αυτές οι μετοχές δεν αποκλείεται να ξεχωρίσουν ακόμα και αν η αγορά στο σύνολο της συνεχίσει να είναι πτωτική.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 26 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.