ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βροντερό "όχι" σε ελληνικό haircut από Λαγκάρντ

12:19 - 26 Μαϊ 2011 | Οικονομία
Η υποψήφια για διάδοχος του Ντομινίκ Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και διαψεύδει σενάρια "haircut".

"Μπορώ να σας κοιτάξω κατάματα και να πω: Το ζήτημα δεν είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων", τονίζει η κ. Λαγκάρντ στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN που κυκλοφορεί σήμερα. Η Γαλλίδα υπουργός διαψεύδει ότι έγινε σχετική συζήτηση στη μυστική συνεδρίαση του Λουξεμβούργου πριν από τρεις εβδομάδες. 
Η κ. Λαγκάρντ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα "έχει μεν σημειώσει πρόοδο, αλλά πολλά από όσα υποσχέθηκαν πριν από ένα χρόνο, δεν τα έχουν ξεκινήσει ακόμα. «Θα πρέπει να προχωρήσουν αυστηρότερα και ενεργητικότερα", γιατί τώρα το κυριότερο είναι: ‘Δράση, δράση, δράση», λέει χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.



"Δημοκρατική" διαδικασία για τη διαδοχή του Στρος-Καν ζητά η Κίνα

Δεν επιβεβαίωσε τελικά την υποστήριξη της υποψηφιότητας Λαγκάρντ η Κίνα, την οποία έχει επικαλεσθεί η γαλλική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η κινεζική κυβέρνηση εξέφρασε την Πέμπτη την ελπίδα, ότι η διαδικασία επιλογής του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ θα βασιστεί σε "δημοκρατικές διαβουλεύσεις", χωρίς ωστόσο να κάνει κάποιο σχόλιο για την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε Fax που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε απάντηση ερώτησής του, "επισημαίνει" ότι "χώρες παρουσίασαν υποψηφίους τους για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ", χωρίς όμως να κάνει αναφορά στη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Το υπουργείο εκφράζει την ελπίδα,ότι η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του Ντομινίκ Στρος Καν, θα είναι "διαφανής, ανοιχτή, αξιοκρατική, ώστε να αντιπροσωπεύει περισσότερο τις αναδυόμενες αγορές και να αντανακλά καλύτερα τις αλλαγές στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας".
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε χθες ότι η Κίνα "είναι υπέρ της υποψηφιότητας της Λαγκάρντ", ωστόσο από την πλευρά του Πεκίνου δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να συνηγορεί σ΄αυτό. Αντίθετα, οι χώρες του Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Νότια Αφρική) επέκριναν προχθές την επιθυμία των Ευρωπαίων να παραμείνει στα χέρια τους η θέση του γενικού διευθυντή, την οποία μονοπωλούν εδώ και 65 χρόνια.
Όμως, οι χώρες του Brics δεν έχουν να παρουσιάσουν κοινό υποψήφιο και η Κίνα δεν έχει αναφέρει το όνομα κάποιου κινέζου υποψήφιου για τη θέση αυτή, για την οποία οι υποψηφιότητες είναι ανοιχτές ως τις 10 Ιουνίου.

Παράλληλα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος έχει ισραηλινή και αμερικανική υπηκοότητα, χαρακτηρίζει "συναρπαστική" τη θέση του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ δεν διαψεύδει τις φήμες για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος για τη θέση αυτή, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ντομινίκ Στρος-Καν, καθώς το όνομά του έχει αναφερθεί στον Τύπο, ο Φίσερ δε διέψευσε τις φήμες αυτές και απάντησε:"έχω μια συναρπαστική δουλειά στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας του Ισραήλ. Ομως, η ηγεσία του ΔΝΤ είναι επίσης μια συναρπαστική θέση". Ο Φίσερ ήταν αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ στο διάστημα από το 1994 ως το 2001.
Προς το παρόν, μόνον η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού Αγκουστίν Κάρστενς, έχουν δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιοι για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, ενώ ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Καζακστάν Γκριγκόρι Μαρτσένκο έχει προταθεί για τη θέση αυτή από την Κοινότητα των Ανεξάρτητων Κρατών (πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εκτός των χωρών της Βαλτικής και της Γεωργίας).

Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 26 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.