ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "φονικά αγγούρια"..ευκαιρία για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα

01:58 - 03 Ιουν 2011 | Οικονομία
Ενώ η πηγή της μόλυνσης από το βακτήριο E.Coli συνέχιζει να είναι υπό έρευνα, και ο ΠΟΥ συνεχίζει να «ψάχνεται» εκδίδοντας την ανακοίνωση ότι το συγκεκριμένο βακτήριο δεν είχε προκαλέσει ποτέ στο παρελθόν επιδημία, αλλά ανέπτυξε για άγνωστους λόγους ένα άκρως τοξικό στέλεχος , πολλοί διαβλέπουν στη συγκυρία αυτή μία «χρυσή» ευκαιρία να αναδειχθούν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Έτσι την άμεση ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων για το βακτήριο E.Coli για τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά ζητούν οι εξαγωγεί, ωστέ να προστατευτεί η φήμη των ελληνικών προϊόντων, όταν μάλιστα η σημαντική ρωσική αγορά επέβαλλε την απαγορευση εισαγωγής λαχανικών από την ΕΕ, ουσιαστικά... «καίγοντας και τα χλωρά μαζί με τα ξερά»
 
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής και Διακίνησης Φρούτων λαχανικών και Χυμών με ανακοίνωσή του σημειώσε ότι '"επιβάλλεται να προστατευθεί η καλή φήμη των προϊόντων μας το συντομότερο δυνατό".

Όλα αυτά, ενώ μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία ενάντια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθότι είδαν το κύρος των προϊόντων τους να πλήττεται ανεπανόρθωτα από τα αρχικά δημοσιεύματα που ενοχοποίησαν τα «ισπανικά αγγουράκια» ως πηγή της μόλυνσης.
 
Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι νοσούν στη Γερμανία,  πολλοί από τους οποίους έχουν εμφανίσει το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο που οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια αλλά και επιληπτικές κρίσεις . Το 60% των ασθενών και το 90% όσων παρουσιάζουν επιπλοκές είναι γυναίκες. Κρούσματα χουν σημειωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ακόμη και στις ΗΠΑ, από ασθενείς οι οποίοι κατανάλωσαν τα επιβλαβή λαχανικά σε γερμανικό έδαφος.
 
Έτσι η γερμανική αλλά και ευρωπαϊκή αγορά αναζητεί τα ασφαλή αγροτικά προϊόντα τα οποία θα προτιμήσει για την «επόμενη μέρα».Η κατάσταση είναι πλέον στα χέρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των αγροτών, οι οποίοι καλούνται να αδράξουν μία «χρυσή ευκαιρία» να δώσουν στους Ευρωπαίους να γευτούν ντοματούλα και αγγουράκι για μία χωριάτικη...made in Greece

Το "επίμαχο βακτήριο" E.Coli

Η επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) βρίσκεται πίσω από εκατοντάδες λοιμώξεις αλλά και 17 θανάτους, ενώ οι επιστήμονες έχουν «σηκώσει τα χέρια ψηλά» αδυνατώντας να εντοπίσουν τα λαχανικά στα οποία εγκαταστάθηκε ο «σπόρος» της επιδημίας, το βακτήριο E.Coli.  Ποιο είναι τελικά όμως το βακτήριο E.Coli για το οποίο πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν τις τελευταίες ημέρες και ποιες θα είναι τελικά οι επιπτώσεις αυτής της διατροφικής κρίσης;
 
Τα βακτηρία Escherichia Coli, ή επί το συντομότερον, E. Coli,  (όπως τα ξέραμε μέχρι πρότινος τουλάχιστον) αποτελούν μία ευρεία ομάδα βακτηριδίων με πολλές υποομάδες. Κατοικούν συμβιωτικά στο έντερο του «ξενιστή» οργανισμού (ζώα ή ανθρώποι),  όντας αβλαβή ή ακόμα και επωφελή, γιατί αφενός παράγουν τη βιταμίνη Κ2 και αφετέρου διοτί δεν επιτρέπουν την «φιλοξενία» άλλων, παθογόνων βακτηρίων.
 
Ορισμένα είδη E.coli μπορούν να μεταλλαχθούν στον οργανισμό και να γίνουν βλαπτικά. Στους υγιείς οργανισμούς αυτές οι μεταλλάξεις προξενούν διάρροια και θεραπεύονται, συνήθως, από τον ίδιο τον οργανισμό, χωρίς την πρόσθετη χρήση φαρμάκων.

 Δ.Κ.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:19 - 03 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.