ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EKT: Υπόνοιες για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

13:14 - 09 Ιουν 2011 | Οικονομία
Η ΕΚΤ ενδέχεται να αφήσει υπόνοιες για αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο, αλλά δεν αναμένεται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει το νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ αναμένεται να επικαλεστεί τις προβλέψεις για άνοδο του πληθωρισμού, που θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, για να δικαιολογήσει την σχεδιάζομενη αύξηση των επιτοκίων -- πιθανότατα στο 1,50% τον επόμενο μήνα.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, ο διοικητής της Jean-Claude Trichet αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη έκφραση "έντονη επαγρύπνηση" όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που παραδοσιακά υποδηλώνει αύξηση των επιτοκίων μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Την ίδια γλώσσα είχε χρησιμοποιήσει και πριν την αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο.

"Δεν νομίζω ότι η πόρτα για αύξηση τον Ιούνιο είναι εντελώς κλειστή, αλλά δεδομένου ότι η ΕΚΤ ιστορικά ανακοινώνει εκ των προτέρων τις αυξήσεις, μια αύξηση τον Ιούνιο θα προκαλούσε έκπληξη και θα υποδήλωνε αλλαγή της επικοινωνιακής στρατηγικής", είπε ο Nick Matthews της RBS.

"Κάτι τέτοιο δεν θεωρείται πιθανό υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς η ΕΚΤ δεν θα ήθελε να ενισχύσει τις διακυμάνσεις στην αγορά", συμπλήρωσε.

Το ζήτημα ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, όπου οι ιδιώτες θα κληθούν να ανταλλάξουν υφιστάμενα ομόλογα που λήγουν με άλλα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας, ήταν αντικείμενο των συζητήσεων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, του λεγόμενου Eurogoup, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης.

Σε επιστολή του στις 6 Ιουνίου, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble ζήτησε την "ποσοτική και ουσιαστική" συνεισφορά των κατόχων ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο οποιουδήποτε νέου πακέτου.

Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει ξεκάθαρη επίσημη απάντηση στην επιστολή Schaeuble, αλλά ο Trichet έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δεχθεί ένα σχέδιο όπου τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης θα κληθούν να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα την έκθεσή τους στο υφιστάμενο ελληνικό χρέος.

Η ΕΚΤ αντιτίθεται στη μείωση του κεφαλαίου του ελληνικού χρέους, το λεγόμενο haircut, που θα σήμαινε χρεωκοπία και θα έπληττε την κεντρική τράπεζα, η οποία έχει στην κατοχή της ομόλογα ύψους 45 δις ευρώ από πέρυσι σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.

Η ΕΚΤ ζητά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της, ενώ παράλληλα καλεί τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης να βοηθήσουν την Ελλάδα. Παράλληλα, η ΕΚΤ αντιστέκεται στις πιέσεις που δέχεται να στηρίξει την Ελλάδα μέσω ενός νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα τάσσεται υπέρ της πρότασης συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στη διάσωση της Ελλάδας, ανοίγοντας πιθανότατα τον δρόμο για ανταλλαγή χρέους.

Τέλος, η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την απεριόριστη παροχή ρευστότητας έως τις 12 Ιουλίου τουλάχιστον.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.