ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται σήμερα η συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης - Δημοψήφισμα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός - Οι αντιδράσεις των κομμάτων

08:36 - 20 Ιουν 2011 | Οικονομία
Συνεχίζεται σήμερα το πρωί, η συνεδρίαση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με ομιλίες βουλευτών. Ηδη έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν 160 βουλευτές από όλα τα κόμματα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, χθες, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εθνική συνεννόηση σε βασικούς άξονες και δημοψήφισμα για μεγάλες αλλαγές που θα αποτυπωθούν σε ένα νέο Σύνταγμα.

Οι άξονες εθνικής συνεννόησης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, είναι η παραδοχή πως το χρέος και τα ελλείμματα αποτελούν εθνικό πρόβλημα και «πρέπει να βάλουμε πρώτοι σε τάξη τα του οίκου μας», πως βασική επιλογή της οργανωμένης αντιμετώπισης του χρέους μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους, θα πρέπει να είναι η αποφυγή απότομων αντιδράσεων των αγορών, πως το χρέος και τα ελλείμματα είναι το σύμπτωμα της ασθένειας και όχι τα αίτια, πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί το 2012 - «και αυτό αποτελεί μια νέα απρόβλεπτη επιπλοκή που πρέπει να δούμε κατάματα και όχι το κεφάλι στην άμμο».

Στο βήμα ακολούθησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είπε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι λανθασμένη και ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω. Επίσης, επανέλαβε το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

«Όχι» σε δημοψήφισμα, «ναι» σε εκλογές, λέει το ΚΚΕ με την γενική γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα να ξεκαθαρίζει ότι το αίτημα αυτό διατυπώνεται από το ΚΚΕ υπό διαφορετικό πρίσμα από των άλλων κομμάτων: Για να προκύψει λαϊκό ταξικό κίνημα και αδύναμη κυβέρνηση.

Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε "εκλογές, που θα βγάλουν οικουμενικό σχήμα ως το μόνο το οποίο μπορεί να σώσει την Ελλάδα" και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή "κλώτσησαν την ευκαιρία" μιας εθνικής κυβέρνησης.

«Το μεγάλο σας πρόβλημα, είναι ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει αποκτήσει και Κάτω Βουλή» διαπίστωσε απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Οι Κοινοβουλευτικές σας Ομάδες θα σας δώσουν εμπιστοσύνη, αλλά η Κάτω Βουλή, η κοινωνία που αγωνιά, δεν σας δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Μπορεί η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα να σας δίνει την ψήφο του όλου ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι και της κοινωνίας - για μία κυβέρνηση με σύμβαση έργου, να βάλει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε ο κος Τσίπρας.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.