ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα οδηγήσει σε χρεοκοπία

08:38 - 04 Ιουλ 2011 | Οικονομία
(upd) Η S&P προειδοποιεί. Η κήρυξη επιλεκτικής χρεοκοπίας δε θα σημάνει και το "τέλος του κόσμου", λένε έλληνες τραπεζίτες.
Στα βήματα της Fitch προχωρά και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P. Σε ανακοίνωσή του, προειδοποεί ότι το γαλλικό σχέδιο για μετακύληση (rollover) του ελληνικού χρέους ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία (selective default). Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα και η Fitch είχε προβεί σε παρόμοια ανακοίνωση, στην οποία τόνιζε ότι το γαλλικό σχέδιο θα θεωρηθεί από τον οίκο ως χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την S&P, στις 13 Ιουνίου προχώρησε σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC" από "B", υποβάθμιση που εν μέρει αντανακλούσε την εκτίμηση της S&P για αυξανόμενο ρίσκο ότι ένα ενισχυμένο επίσημο πακέτο για τις ανάγκες χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης το 20141-2014 θα μπορούσε να απαιτήσει αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα με τρόπο τέτοιο τον οποίο ο διεθνής οίκος θεωρεί στην πραγματικότητα χρεοκοπία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια σειρά προτάσεων που σχετίζονται με το θέμα έχουν έλθει στην επιφάνεια, και οι λεπτομέρειες σε ορισμένες περιπτώσεις εξακολουθούν να είναι ρευστές.

Στην έκθεση της S&P εξετάζεται η σημαντικότερη των προτάσεων αυτών, την οποία έθεσε η Federation Bacaire Francaise (FBF), στο πλαίσιο των κριτηρίων με τα οποία ο οίκος αξιολογεί τις αναδιαρθρώσεις χρέους.

Η S&P εκτιμά πως σύμφωνα με τα κριτήριά της, κάθε μια από τις λύσεις χρηματοδότησης που προτείνει η FBF είναι πιθανό να ισοδυναμούν με χρεοκοπία.

Αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες


Οι ελληνικές τράπεζες δεν θα καταστρέφονταν  από την κήρυξη μιας 'επιλεκτικής χρεωκοπίας' κατά την μετακύλιση του  δημοσίου χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι το καθεστώς αυτό θα αίρονταν  σύντομα, δήλωσαν την Δευτέρα στο Reuters Έλληνες τραπεζίτες.

Εάν σκοπεύουν όμως οι οίκοι αξιολόγησης να αφήσουν τη χώρα σε  κατάσταση χρεωκοπίας για μεγαλύτερο διάστημα, θα χρειαστεί κάποια  συμφωνία με την ΕΚΤ για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης  προς τις ελληνικές τράπεζες, συμπλήρωσαν τα στελέχη. Ένα εξ αυτών  δήλωσε στο Reuters ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τέτοιου είδους συζητήσεις.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's (S&P) πυροδότησε  τη Δευτέρα νέες ανησυχίες γύρω από τη διάσωση της Ελλάδας,  προειδοποιώντας ότι θα εκλάβει ως χρεωκοπία την υλοποίηση του γαλλικού  σχεδίου για μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Οι ελληνικές τράπεζες εξαρτώνται απόλυτα από τις ενέσεις ρευστότητας που  τους παρέχει η ΕΚΤ, καθώς έχουν χάσει από καιρό κάθε πρόσβαση στη  διατραπεζική αγορά εξαιτίας των ανησυχιών για πιθανή χρεωκοπία της  Ελλάδας.

Η ΕΚΤ ίσως όμως αναγκαστεί την κλείσει την κάνουλα της  χρηματοδότησης, εάν δεν θα μπορεί πλέον να δέχεται τις εξασφαλίσεις που  παρέχουν σε αντάλλαγμα οι ελληνικές τράπεζες, κυρίως με τη μορφή κρατικών  ομολόγων.

"Εάν η περίοδος 'επιλεκτικής χρεωκοπίας' είναι σύντομη, καλύπτοντας μόνο  την περίοδο διακανονισμού προκειμένου να γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων,  τότε δεν θα υπάρξει θέμα για τις ελληνικές τράπεζες", είπε στο Reuters  υψηλόβαθμος Έλληνας τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία  του.
"Εάν η περίοδος 'επιλεκτικής χρεωκοπίας' αποδειχθεί μεγαλύτερη, τότε  ίσως πρέπει να δοθεί κάποιο αντάλλαγμα στην ΕΚΤ για τις εγγυήσεις".

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η χρηματοδότηση των ελληνικών  τραπεζών από την ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 12,3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, στα  97,5 δις ευρώ ή στο 19,5% του ενεργητικού τους.
 
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν επηρεάστηκαν από  την προειδοποίηση της S&P, καταγράφοντας άνοδο 1,4% πριν υποχωρήσουν  και πάλι. Σύμφωνα με αναλυτές, η αγορά έστρεψε την προσοχή της στην  απόφαση της ευρωζώνης το Σαββατοκύριακο να αποδεσμεύσει την επόμενη  δόση των δανείων βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους12 δις ευρώ.

Ανοιχτά τα ενδεχόμενα αφήνει η S&P


Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα σχετικά γρήγορα από  την 'επιλεκτική χρεωκοπία', η S&P είπε ότι λίγο μετά τη μετακύλιση θα  επανέλθει με νέα αξιολόγηση, η οποία θα αντανακλά την νέα κατάσταση του  ελληνικού χρέους.

Η S&P δεν διευκρίνισε πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να  επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Σε άλλη έκθεσή της  τον περασμένο μήνα ανέφερε, ωστόσο, ότι η αξιολόγηση "Selective Default"  ('SD') διαρκεί συνήθως μεταξύ ενός και έξι μηνών. Oι χώρες που βγαίνουν από  "επιλεκτική χρεωκοπία" συνήθως επαναξιολογούνται μεταξύ 'CCC+' και 'B' --  και πάλι "junk" αλλά τουλάχιστον καλύτερα από χρεωκοπία.
Έτερος υψηλόβαθμος τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία  του είπε ότι διεξάγονται κάποιες συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι  δεν θα σταματήσει η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες για όσο  διάστημα ισχύσει ενδεχομένως το καθεστώς 'επιλεκτικής χρεωκοπίας'.
"Υπάρχουν συζητήσεις για έναν παράλληλο μηχανισμό για όσον καιρό αυτό  διαρκέσει. Είναι προϋπόθεση να υπάρχει απρόσκοπτη χρηματοδότηση των  ελληνικών και των άλλων τραπεζών μέσω της ΕΚΤ", είπε ο τραπεζίτης.
"Η 'επιλεκτική χρεωκοπία' θα πρέπει να αποφευχθεί ή να είναι πολύ  σύντομη, στιγμιαία", είπε ο τραπεζίτης. "Δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε  ποια θα είναι η λύση, αλλά θα είναι ολοκληρωμένη. Το σημερινό σχόλιο της  S&P είναι ένα ακόμα επεισόδιο από τους οίκους αξιολόγησης".
Τελευταία τροποποίηση στις 20:05 - 04 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.