ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς: "Πρέπει να αλλάξουν τακτική οι δανειστές μας"

19:33 - 05 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Σε συνέντευξή του στην WSJ υποστηρίζει ότι το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να επανεξεταστεί.
Αποτυχημένο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, το διεθνές σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας.

Αντί να "στραγγαλίζει" την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, δηλώνει ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα "είναι αποτυχημένο", επικαλούμενος τα "φτωχά φορολογικά έσοδα" και την "επιδείνωση της ύφεσης".

Στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψη ότι "οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι’ άλλο;", προσθέτοντας ότι "σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα".

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές των κρατικών δαπανών και πώληση κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες φορολογικές αυξήσεις θα επιδεινώσουν τα οικονομικά δεινά της χώρας. Αντ’ αυτών, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προτείνει τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στο15% από 24% και γενικά τη μείωση των φόρων σε όλα τα αγαθά (από προσωπικά εισοδήματα, σε τουριστικά καταλύματα και πετρέλαιο), με στόχο αφενός την ενίσχυση της ανάπτυξης, μέσω των επενδύσεων και της αύξησης της καταναλωτικής ζήτησης, αφετέρου τη μείωση των κινήτρων για φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα στην Ελλάδα, όπως σημειώνεται.

"Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μία οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις, ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται", επισημαίνει ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι "η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας".

Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ χαρακτήρισαν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας ως "μη ρεαλιστικό και ασύμβατο με τους συνολικούς στόχους του προγράμματος αναπροσαρμογής". Ο κ. Σαμαράς δηλώνει στην εφημερίδα ότι μίλησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για το πρόβλημα της Ελλάδας και της είπε πως το πρόγραμμα που προτείνει ο ίδιος είναι η μοναδική λύση για τη χώρα και κατ’ επέκταση για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. "Είπα στη Μέρκελ: Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος", σημειώνει ο κ. Σαμαράς, "όμως αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.