ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τριάντα δισ. ευρώ αντλήθηκαν από το Χ.Α. τα τελευταία 5 χρόνια - ΜΜΕ κοιτάζουν το Χ.Α.

01:56 - 06 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Η χρησιμότητα της χρηματιστηριακής αγοράς έρχεται να αναδειχθεί μέσα από την κρίση ως μοχλός άντλησης κεφαλαίων.
Με τις στρόφιγγες των τραπεζών κλειστές ή σχεδόν κλειστές και κυρίως ακριβότερες σε σχέση με πέρσι, λόγω της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, ουκ ολίγες εταιρείες, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξετάζουν πολύ σοβαρά τη χρηματοδότησή τους μέσα από το Χρηματιστήριο. Η συμμετοχή σε σχετική ενημερωτική εδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Χ.Α. σε ξενοδοχείο της παραλίας ήταν μεγάλη, αφού έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι από 130 επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από εκπροσώπους συμβούλων, τραπεζών, venture capitals (εταιριών διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων) και θεσμικών επενδυτών. Παράλληλα παρουσιάστηκε το κανονιστικό και επιχειρηματικό μοντέλο της Εναλλακτικής Αγοράς αλλά και δόθηκε μια γενική εικόνα για το οικονομικό περιβάλλον και τις προκλήσεις που αυτό παρουσιάζει.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σ. Λαζαρίδης, στον είπε ότι, "η άντληση κεφαλαίων μέσω της αγοράς είναι μοναδικός και απαράμιλλος στόχος για κάθε χρηματιστήριο. Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, που η πορεία της οικονομίας προς την ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα που θα υπάρξει να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα. Η επιτυχία των αναπτυξιακών πλάνων είναι σε άμεση συνάρτηση με τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα 3 σημαντικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν την τρέχουσα περίοδο: Πρώτον το πολύ καλό προηγούμενο που υπάρχει στην άντληση κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου - είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 5 χρόνια αντλήθηκαν 30 δις ευρώ από την αγορά μας -, δεύτερον το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει ανακοινωθεί και που στοχεύει στη συγκέντρωση 50 δις ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια και τέλος τη σημαντική διείσδυση της χώρας μας στα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ο βασικότερος όμως στόχος θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της οικονομίας μας και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της ισχυροποίησης της αγοράς μας, που αποτελεί μια οργανωμένη αγορά που ακολουθεί διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες."

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των ταχέως αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων για την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τους τρόπους που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια και να ενισχύσουν την προβολή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές.

Στ.Κ.Χαρίτος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.