ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μήπως έχει δίκιο ο Όλι Ρεν που θέτει ζήτημα ευρω/ομόλογου;

14:31 - 06 Ιουλ 2011 | Οικονομία
(upd) Στον "ουρανό" βρέθηκαν τα ελληνικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά και ιρλανδικά spreads...
To πρόβλημα, παύει πια να είναι ελληνικό και αγγίζει όλη την Ευρώπη, υποστηρίζουν τραπεζίτες, που θεωρούν ότι οι αγορές δεν ικανοποιούνται με τίποτα, παρά μόνο αν πληρωθούν τα CDS που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι. Η υποβάθμιση της Πορτογαλίας από τη Moody's μία χώρα που τα πηγαίνει καλύτερα δημοσιονομικά σε σχέση με την Ελλάδα και τηνΙρλανδία, η διαφωνία ως προς τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και οι απειλές υποβάθμισης άλλων κρατών - μελών από τους οίκους, προκαλούν νευρικό κλονισμό στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα την πτώση των χρηματιστηρίων και  την απογείωση των spreads.

Στις χίλιες μονάδες βάση έφτασαν τα spreads στην Πορτογαλία και στα επίπεδα των 1.400 στην Ελλάδα, ενώ έντονη είναι η άνοδος  στην Ιρλανδία, στις 950, στην Ιταλία στις 220 μονάδες και στην Ισπανία στις 267. Γιθα δε τα CDS, τα ελληνικά έχουν πιάσει τις 2.000 μονάδες και δε νοούν να υποχωρήσουν...Με αυτά τα δεδομένα η πρόταση του Όλι Ρεν περί έκδοσης ευρω/ομολόγων αποκτά άλλο νόημα και άλλη ουσία σε τούτη τη συγκυρία, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές. Ο ίδιος μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι η ΕΕ εξετάζει την έκδοση των ευρωομολόγων έως τα τέλη του 2011, ως λύση ενάντια στην ευρωπαική κρίση χρέους.

"Όλοι ανησυχούμε έντονα για τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση», είπε ο Φινλανδός επίτροπος,τονίζοντας ότι τα ευρωομόλογα θα πρέπει να είναι ένα κομμάτι του συνόλου του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Ρεν εξέφρασε την απογοήτευση του διότι δεν έχει επέλθει ακόμη συνεννόηση μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  για την έγκριση του πακέτου της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη.
.
Είναι λυπηρό, ανέφερε, ότι η σχετική νομοθεσία δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις θερινές διακοπές.

Στο θέμα της έκδοσης κοινών ευρωπομολόγων για τις χώρες της Ευρωζώνης έχουν αναφερθεί πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, όπως και ο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Οι αντιρρήσεις εκ των μέρους των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (με αξιολόγηση «ΑΑΑ») είναι πολύ ισχυρές, καθώς ανησυχούν ότι θα αυξηθεί το δικό τους κόστος δανεισμού.

Ωστόσο, όσο η κρίση χρέους είναι εκτός ελέγχου, τόσο αυξάνεται το κόστος κρατικού δανεισμού και για τις χώρες με την υψηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση.

Επιπλέον, μία ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη θα οδηγήσει αρκετά υψηλότερα το κόστος δανεισμού για όλες τις χώρες, συνεπώς η έκδοση κοινού ευρωομολόγου είναι καλύτερο να γίνει το ταχύτερο δυνατό ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση της κρίσης χρέους.
Τελευταία τροποποίηση στις 20:24 - 06 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.