ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Παναγία (των Παρισίων) μαζί μας... - Νέα δεδομένα για το rollover

14:22 - 06 Ιουλ 2011 | Οικονομία
(upd) Η πρόταση Dallara και το σχέδιο των Γερμανών.

Μάλλον ναυαγεί το γαλλικό σχέδιο διάσωσης της ελληνικλής οικονομίας με το rollover στο 70% του χρέους των ομολόγων που λήγουν έως το 2014. Η Σύνοδος του Παρισιού αναδεικνύει τις διαφωνίες που αναπτύσσονται σχετικά με το πως πρέπει να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέοπυς και όχι μόνο. Παρά το γεγονός ότι υπεραποδίδει η πορτογαλική οικονομία (σ.σ., όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), τα ομόλογά της έγιναν σκουπίδια κατά την Moody's. Που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα, η Ε.Ε. Θα πρέπει να ασχοληθεί και με την χώρα του εξερευνητή Βάσκο Ντι Γκάμα.

"Κοιτάμε όλες τις εναλλακτικές για να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Δεν ξοδέψαμε πολύ χρόνο για να βελτιώσουμε λεπτομέρειες κάποιας συγκεκριμένης πρότασης" σημείωσε ο κ Dallara.

Ο κ Dallara επισήμανε ότι ανάμεσα στις προτάσεις που εξετάζονται, είναι η επαναγορά ομολόγων αλλά και η μετακύλιση χρέους.

Πρόσθεσε ακόμα ότι στις λύσεις που είναι πιθανότερο να υιοθετηθούν, περιλαμβάνεται κάποιο σχέδιο μετακύλισης του χρέους, κατά τα πρότυπα της γαλλική πρότασης.

Στην αρχή θα αγοραστεί ένα ποσό της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Κι αυτό, διότι οι εμπειρογνώμονεες του Οικονομικού Ινστιτούτου δεν βλέπουν καμία σπουδαία εθελοντική συμμετοχή στο rollover του ελληνικού χρέους.

Στο μεταξύ, η Γερμανία βάζει και πάλι στο τραπέζι την πρόταση ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ως στοιχείο της λύσης για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Joerg Asmussen.

"Tο σχέδιο (μετακύλισης του ελληνικού χρέους) που έχουν προτείνει κάποιες τράπεζες παραμένει καλή βάση για συζήτηση και εργαζόμαστε πάνω σ' αυτό", είπε ο Asmussen στην τηλεόραση του Reuters.

"Αλλά μια και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης δείχνουν ότι θα θεωρήσουν όρους (όπως περιλαμβάνονται) στη γαλλική πρόταση ως επιλεκτική χρεωκοπία -- δηλαδή ως επεισόδιο αξιολόγησης (rating event) -- μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι και άλλες επιλογές, όπως την ανταλλαγή ομολόγων", πρόσθεσε.

Σχετικές συζητήσεις θα γίνουν το καλοκαίρι, είπε.

To γαλλικό σχέδιο

Σημειώνεται πάντως, σύμφωνα με το Bloomberg, πως ήδη οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, κατά την οποία οι ιδιώτες αγοράζουν νέα ομόλογα όταν λήγουν τα παλαιά θα αποτελούσε χρεοκοπία, εάν οι επενδυτές έχουν δεχτεί πιέσεις να αποδεχθούν τη συμφωνία γιατί φοβούνται χειρότερες επιπτώσεις.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός (credit event) θα ήταν περιορισμένο και δεν θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα όπως ενδεχομένως να συμβεί με άλλες λύσεις.

Πάντως, οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αποσαφηνίζει πως αν οι ομολογιούχοι θεωρούν πιθανή τη χρεοκοπία και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχει υποχωρήσει, τότε, είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς ότι προσέρχονται εθελοντικά στη συμφωνία για την ανταλλαγή ομολόγων, επισημαίνει ο οίκος.

Για τους επενδυτές μια τέτοια κίνηση θα είχε νόημα μόνον εάν συνέπραττε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο η πρόταση του Βερολίνου δεν φαίνεται να έχει υποστηρικτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τόσο η ΕΚΤ όσο και η Κομισιόν και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αναδιάρθρωση χρέους, σε οποιαδήποτε μορφή.

Ανώτατα διοικητικά στελέχη μεγάλων ευρωπαικών τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων συναντώνται στο Παρίσι και συγκεκριμένα στα γραφεά της PNB Paribas, με κύριο θέμα των συζητήσεων τους τον καθορισμό των όρων και των παραμέτρων της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο δάνειο για την Ελλάδα.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι συνεδριάσεις, και αυτές που θα ακολουθήσουν, θα έχουν ως "μπούσουλα" το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι όλες οι προτάσεις των εν λόγω ομίλων θα στηρίζονται στο γαλλικό σχέδιο. Ειδικότερα, το θέμα προς συζήτηση αφορά το ποσοστό των τίτλων που θα μετακυλιστούν (rollover), το ύψος των επιτοκίων των νέων τίτλων, πιθανή επαναγορά ελληνικών ομολόγων και άλλα τεχνικά θέματα.

Συντονιστής της συζήτησης είναι ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξέυρεση λύσης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορικά με το γαλλικό σχέδιο ξένοι οίκοι, αλλά και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου έχουν εκφράσει τις αρνητικές τους εκτιμήσεις σχετικά με το γαλλικό σχέδιο. Πρώτοι και καλύτεροι οι οίκοι αξιολόγησης S&P και Fitch, οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία χτυπoύν το "καμπανάκι" στην Ελλάδα ότι η μετακύλιση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία, θα πυροδοτήσει τα CDS και θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστολήπτικής ικανότητας της χώρας. Στον αντίποδα, ο τρίτος οίκος, η Moodys απαντά στις εν λόγω ανακοινώσεις, λέγοντας ότι δεν εμπλέκεται σε συζητήσεις που αφορούν το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, μόλι χθες, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διευκρίνισε ότι όσο οι οίκοι αξιολόγησης δεν προχωρούν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, τότε θα εξακολουθεί να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας, ωστόσο, ότι εάν η λύση που θα εφαρμοσθεί για την επίλυση της ελληνικής κρίσης αποτελέσει πιστωτικό γεγονός, τότε θα σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις οριστικά και αμετάκλητα. Αυτό ανέφερε χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα σε άλλο της άρθρο ασκούσε δριμύτατη κριτική στη Γερμανία και στην εμμονή της για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό δάνειο.

Το "ρετους" της γαλλικής πρότασης

Την ίδια στιγμή, σημερινό δημοσίευμα των FT με τίτλο: "Τραπεζική συνάντηση για να γίνουν πιο ελκυστικοί οι όροι για την Ελλάδα", αναφέρεται σε πληροφορίες από δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις συζητήσεις, σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να αλλάξουν δύο βασικοί όροι της αρχικής γαλλικής πρότασης για επαναγορά νέων ελληνικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, καθώς θα λήγουν έως το 2014 τα ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.

Πρώτον, το βασικό επιτόκιο των νέων 30ετών ομολόγων θα είναι κυμαινόμενο και θα ορίζεται από το τριμηνιαίο euribor (επιτόκιο του ευρώ για τρίμηνη διάρκεια στη διατραπεζική αγορά) - το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1,56% - συν ένα περιθώριο της τάξης του 1,7% (σ.σ.: αυτό σημαίνει ότι με τα σημερινά δεδομένα το βασικό επιτόκιο που θα πλήρωνε η Ελλάδα θα ήταν λίγο χαμηλότερο από 3,3%). Σημειώνεται ότι η αρχική γαλλική πρόταση προέβλεπε βασικό επιτόκιο σταθερό στο 5,5%. Επίσης, η ίδια πρόταση προέβλεπε ότι το βασικό επιτόκιο, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αυξηθεί έως και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες και να φθάσει έως το 8%. Με τη νέα πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times, το πριμ στο επιτόκιο παραμένει στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα, όμως, με το επίπεδο του πληθωρισμού και όχι της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Δεύτερον, οι τράπεζες θα αγοράζουν το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2014. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αρχική πρόταση της γαλλικής τραπεζικής ομοσπονδίας προέβλεπε την αγορά του 50% των ομολόγων, ενώ προέβλεπε και την αγορά ενός επιπλέον 20%, το οποίο όμως θα επενδυόταν από την Ελλάδα σε 30ετή ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, για λογαριασμό των δανειστών, ώστε να υπάρξει για αυτούς η εγγύηση ότι θα αποπληρωθούν τα ομόλογά τους στη λήξη της 30ετίας. Τα ομόλογα των ιδιωτών που λήγουν έως το 2014 εκτιμώνται σε περίπου 100 δισ. ευρώ, αλλά επειδή η συμμετοχή τους θα είναι εθελοντική, δεν είναι βέβαιο ότι η συνολική επαναγορά ομολόγων θα φθάσει τα 30 δις. ευρώ, όπως είναι ο στόχος των Ευρωπαίων πολιτικών, σημειώνουν οι Financial Times.

Εκτιμάται ότι περίπου 30 δισ. ευρώ είναι η αξία των ομολόγων που έχουν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά δεν είναι σαφές ποιες είναι οι λήξεις του έως το 2014.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπήρξαν διαμαρτυρίες για το αρχικό σχέδιο της Γαλλίας από τους διαπραγματευτές της Ελλάδας, άλλες κυβερνήσεις και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Πηγές που είναι κοντά στη διαπραγμάτευση επέστησαν την προσοχή ότι έχουν προταθεί αρκετοί άλλοι μηχανισμοί για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στους οποίους περιλαμβάνεται και η παραλλαγή της γαλλικής πρότασης για την επαναγορά 5ετών ομολόγων. Προσέθεσαν, ωστόσο, ότι το γαλλικό σχέδιο για επαναγορά 30ετών ομολόγων - με σημαντικές αλλαγές στους όρους του - παραμένει η πιθανότερη βάση για μία ευρεία συμφωνία. Τραπεζικές πηγές ανέφεραν ότι μία κρίσιμη προϋπόθεση για τη συμφωνία είναι η αποφυγή ζημιών για τις τράπεζες, για τον κίνδυνο των οποίων προειδοποίησε χθες ο οίκος Moody's.

"Πολύ νωρίς να συζητάμε για δεύτερο πορτογαλικό πακέτο"

"Πρώιμες" χαρακτηρίζει τις συζητήσεις περί δεύτερου πορτογαλικού δανείου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μία μέρα ύστερα από την υποβάθμιση της χώρας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moodys. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, το Βερολίνο πιστεύει ότι η Λισσαβόνα θα προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και θα ξεπεράσει την κρίση. «Είναι απολύτως πρώιμο να συζητάμε για δεύτερο πακέτο στήριξης για την Πορτογαλία. Το πρώτο πρόγραμμα μόλις ξεκίνησε» δήλωσε ο Jeorg Asmussen και συμπλήρωσε: «Υπάρχει νέα κυβέρνηση άρα θα πρότεινα πραγματικά να της δώσουμε τον χρόνο να κάνει ότι υποσχέθηκε». «Είμαστε βέβαιοι ότι έχουν την θέληση και την ικανότητα να εφαρμόσουν το πρώτο πρόγραμμα και να ανακάμψουν» δήλωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 06 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.