ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα οι αποφάσεις Τρισέ για τα επιτόκια

09:20 - 07 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Προεξοφλείται η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της.
Την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες, δηλαδή στο 1,50%, αναμένεται να ανακοινώσει ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, στην καθιερωμένη του συνέντευξη Τύπου, έπειτα από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο κ. Τρισέ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την αύξηση των επιτοκίων, όπως ακριβώς είχε έμμεσα προανγγείλει ο ίδιος, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, επικαλούμενος τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούνιο παρέμεινε στο επίπεδο του 2,7%.

Θα είναι η δεύτερη αύξηση μετά από τρία χρόνια διατήρησης των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε ακόμη δύο αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2011.

Η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συμπαρασύρει και τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, επιβάρυνση θα υπάρξει σε όσους αποπληρώνουν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, που είτε καθορίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες είτε είναι συνδεδεμένα με τους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Από την άλλη ακριβότερα αναμένεται να καταστούν και τα νέα δάνεια, ωστόσο είναι στη διακριτική ευχέρεια της κάθε τράπεζας τι θα πράξει σε σχέση με τα επιτόκια αυτών των χορηγήσεων.

Στις καταθέσεις όπου υπάρξουν αυξήσεις, αυτές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 0,25%, ειδικά στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου. Στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, ως εκ τούτου δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξουν θεαματικές μεταβολές.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 07 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.