ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: "Ανέφικτη" η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο

11:28 - 11 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Το γαλλικό σχέδιο "ναυγεί", λένε οι FT.
Δεδομένη η ελληνική χρεοκοπία για τους Financial Times. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα σε σημερινό της δημοσίευμα, τη μέρα της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του συμβουλίου Eurogroup, επικαλούμενη την ισχυρή μεταβλητότητα των τελευταιών ημερών στις διεθνείς αγορές, πρέπει πλέον να γίνει αποδεχτό ότι το σενάριο περί εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο υποτίθεται ότι εξετάζουν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί, "ναυαγεί"..., αφού δεν μπορεί τυπικά να υλοποιηθεί.

Για το λόγο αυτό, υποστηρίζουν οι FT, το βάρος των από δω και στο εξής συνεδριάσεων των υπουργών Οικνομικών της ευρωπαικής περιοχής θα πρέπει να μετατοπιστεί στην υπόλοιπη περιφέρεια και συγκεκριμένα στην Ιταλία, στην Ισπανία και στο Βέλγιο, όπου τώρα έχουν μόλις αρχίσει να λαμβάνουν χώρα τα πρώτα σημάδια μεταστροφής της κερδοσκοπίας.

«Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές. Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιθούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ, μοιάζει πλέον ανέφικτη», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Μάλιστα, σημειώνει πως οι επενδυτές που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κανένα κίνητρο να συμμετέχουν εθελοντικά σε καμία μετακύλιση και κινδυνεύουν με κούρεμα 50%. Οποιαδήποτε δε προσπάθεια να διασωθούν, απλώς θα δημιουργούσε καθυστερήσεις που σήμερα η Ευρωζώνη δεν αντέχει.

Στο σημείο αυτό οι Financial Times υπογραμμίζουν πως το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αναρριχηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και σημειώνουν πως ένα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα ενισχυθούν αρκετά υψηλότερα από το 7%, θα καταστούν δυσβάστακτα για τις χώρες.

«Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο», σημειώνει ο Lex.
Τελευταία τροποποίηση στις 00:25 - 12 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.