ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι στηρίξεις στο Χ.Α. εξαρτώνται από τις Βρυξέλλες

01:53 - 14 Ιουλ 2011 | Οικονομία
Όταν ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε. Βενιζέλος δηλώνει ότι πρέπει να πιάσουμε πάτο πρώτα, το μήνυμα που παίρνουν οι επενδυτές και όσοι επιλέγουν το Χ.Α. ως μηχανισμό αξιοποίησης των κεφαλαίων τους ότι η κατάσταση θα συνεχίσει να είναι δύσκολη.

  Αλλά αυτό είναι το λιγότερο, σχολιάζουν τραπεζικές πηγές. Το σημαντικότερο είναι ότι η Ε.Ε. ακόμα ψάχνεται ως προς την παρέμβαση ή στο είδος της παρέμβασης που θα πρέπει να κάνει για να λυθεί το ζήτημα της κρίσης χρέους. Η άκαμπτη στάση των Γερμανών, παρά το γεγονός ότι η κυρία Μέρκελ δήλωνε προ εβδομάδος ότι θα έδινε και την ψυχή της για να λυθεί το πρόβλημα, οι αντικρουόμενες απόψεις ως προς το τι τελικά είναι βιώσιμη λύση για το χρέος και τι όχι, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, όταν οι ΗΠΑ τα μειώνουν, το υπέρογκο χρέος σε χώρες, όπως η Ιταλία με την ηγεσία της χώρας να ασχολείται με σκάνδαλα τύπου «Μπουνγκα - Μπούνγκα», δίνουν πάτημα στους κερδοσκόπους να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους. Νέα ιστορικά υψηλά για τα ιταλικά spreads που έφτασαν στον ουρανό για τα δεδομένα της χώρας, αφού αν ήθελε να δανειστεί χθες, αυτό θα γινόταν με επιτόκιο άνω του 5%.Ταυτόχρονα, η Moody's μετέτρεψε σε σκουπίδια τα ιρλανδικά ομόλογα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τηνΕυρώπη και η Fitch, σύμφωνα με όσα κυκλοφόρησαν στις αγορές επιφυλάσσει νέα έκπληξη για την Ελλάδα, αρνητική έκπληξη βεβαίως.

Υπό αυτά τα δεδομένα και με τις πληροφορίες ότι ελληνικές τράπεζες πιάστηκαν να μην περνούν τα stress tests, οδήγησαν το Χ.Α. χθες σε νέα χαμηλά 14άρων ετών. Τραπεζικές μετοχές, όπως η Marfin Popular, βρέθηκαν σε νέα ιστορικά χαμηλά ή στην καλύτερη περίπτωση σε χαμηλά 10ετίας και ο τραπεζικός κλάδος στο σύνολό του κατέγραψε πάνω από 20% σε μόλις οκτώ συνεδριάσεις. Οι απώλειες ανήλθαν σε 2,15%, με την αγορά να κλείνει στις 1.190,30 μονάδες.

Ασφαλώς και εδώ η τεχνική ανάλυση σηκώνει τα χέρια ψηλά, όχι μόνο γιατί ο εν λόγω δείκτης κινείται σε μάλλον "αχαρτογράφητες" περιοχές, αλλά πολύ περισσότερο γιατί πριν από 15 χρόνια η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν σαφώς διαφορετικότερη.

«Σε αυτό το κλίμα», σημειώνει η Merit Χρηματιστηριακή, «δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό χρηματιστήριο συμπληρώνει σήμερα Τετάρτη 8 συνεχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις κάτι που είχε να συμβεί από τον Οκτώβρη του 2008, στις αρχές δηλαδή της τρέχουσας κρίσης. Επίσης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε πριν αντιδράσει μέχρι και τις 1166 μονάδες, που συνιστούν νέα χαμηλά 14,5 ετών. ΄Έτσι, μια σοβαρή αντίδραση δε φαίνεται στον ορίζοντα αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και μόνο μια μικρή τεχνική αντίδραση το πολύ μέχρι τις 1240 μονάδες είναι πιθανή ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Αν η σημαντική στήριξη των 1200 μονάδων δεν διατηρηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις, η επόμενη στήριξη διαμορφώνεται πλέον στις 1150-1160 μονάδες. Μοιραία, η διατήρηση των στηρίξεων εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν οι εταίροι για την Ελλάδα και πως αυτό θα ερμηνευθεί από τους παράγοντες των αγορών, τους δανειστές και τους οίκους αξιολόγησης που πιθανότατα θα προχωρήσουν σε νέες υποβαθμίσεις μέσα στο καλοκαίρι. Σημαντική ημέρα θα είναι πλέον η Παρασκευή, αν πραγματοποιηθεί τελικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, ημέρα κατά την οποία ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των stress tests για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες».

Επίσης, σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, «οι ελληνικές τράπεζες  μέσα σε όλο αυτό το αρνητικό κλίμα αναμένουν θετικά αποτελέσματα από τα stress tests με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πλεονάζοντα κεφάλαια τους, που μπορεί να είναι ενδεικτικά του τι θα ακολουθήσει σε μελλοντικά tests με αυστηρότερα κριτήρια. Ενδεχομένως, η Αγροτική Τράπεζα να μην περάσει τα tests αφού δεν θα συνυπολογιστεί η πρόσφατη αύξηση, ενώ η μεγάλη μεταβλητότητα της μετοχής δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη μετά την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης. Η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον σε μια τιμή αρκετά κάτω από αυτήν της αύξησης, ενδεικτικό του ότι η αγορά πιστεύει ότι η εξυγίανση της έχει πολύ δρόμο ακόμα. Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά στους τελευταίους μήνες που η τιμή της μετοχής μιας τράπεζας υποχωρεί αρκετά κάτω από την τιμή στην οποία πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ της τράπεζας (Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Marfin Popular)».

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.