ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν πρόκειται να υπάρξει "πιστωτικό γεγονός", λέει η ISDA

13:13 - 22 Ιουλ 2011 | Οικονομία
(upd) Θετικό βήμα, αλλά θα μας βάλει σε καθεστώς "περιορισμένης χρεοκοπίας" η Fitch.
Το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η προωθούμενη εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα μετακύλισης και ανταλλαγής του ελληνικού δεν πυροδοτούν ένα «πιστωτικό γεγονός» και κατά συνέπεια τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πιστωτικού κινδύνου εκτιμά η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων.

Αν και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναμένεται ότι θα υποβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, το γεγονός ότι οι όροι ανταλλαγής του χρέους δεν είναι δεσμευτικοί για το σύνολο των πιστωτών της χώρας δεν πυροδοτεί τα CDS, έκρινε το ISDA.

«Είναι σαφώς μια εθελοντική ανταλλαγή και δεν βλέπω πώς το γεγονός αυτό μπορεί να πυροδοτήσει (ένα πιστωτικό γεγονός) καθώς δεν υπάρχει τίποτε που να είναι δεσμευτικό για όλους του κατόχους του (ελληνικού) χρέους, επεσήμανε ο Ντέϊβιντ Γκίν, εκ μέρους του ISDA, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με το Reuters.

... Aλλά η Fitch μας θέτει υπό "περιορισμένη χρεοκοπία"

Η μείωση των επιτοκίων και η επμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα μπορούσαν να δώσουν περιθώριο για την ανάκτηση της φερεγγυότητας.

H Fitch είπε ότι η συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα για την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι θα θέσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στην κατηγορία περιορισμένης χρεοκοπίας. Μάλιστα, όταν το "default" αυτό έχει "θεραπευτεί" θα επαναξιολογήσει την Ελλάδα και θα την θέσει σε βαθμίδα low speculative.

Ο οίκος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, θα δώσει νέα αξιολόγηση στην Ελλάδα, μόλις λήξει η περίοδος ενός πιστωτικού επεισοδίου. Η μείωση των επιτοκίων και η επμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων θα μπορούσαν να δώσουν περιθώριο για την ανάκτηση της φερεγγυότητας, καταλήγει ο οίκος.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 22 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.