ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύριο η συνάντηση του ελληνικού IIF

10:22 - 27 Ιουλ 2011 | Οικονομία
(upd 4) Συνάντηση αύριο εκπροσώπων των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο rollover.
Χωρίς σχόλια και χωρίς δηλώσεις αποχώρησαν  από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΕ κ. Β. Ράπανος. Σύμφωνα με πληροφορίες του "R", αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των εμπειρογνομώνων των ελληνικών τραπεζών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασίαα του rollover.

Οι Deutsche Bank, BNP Paribas και HSBC θα είναι οι σύμβουλοι της Ελλάδας σε ότι αφορά την εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, την υπερηφάνεια του για τους βουλευτές του κόμματός του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι έκανε το πατριωτικό καθήκον της, απέναντι στον ελληνικό λαό, αγνοώντας τις απειλές και τις λοιδωρίες. "Επιβεβαιώσαμε τη συμμετοχή μας στον στενό πυρήνα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του σημείωσε: «Οι Έλληνες πολίτες έδειξαν ωριμότητα. Άντεξαν και στάθηκαν όαρθιοι. Έκλεισαν τα αυτιά τους στις σειρήνες του λαϊκισμού. Έδειξαν σοφία και σύνεση. Γύρισαν την πλάτη σε φωνές ετερόκλητων δυνάμεων». Απευθυνόμενος στους βουλευτές σημείωσε: «Η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν θα είχαμε καταφέρει χωρίς εσάς. Χωρίς τη δική σας στάση. Εσείς αγνοήσατε απειλές, λοιδορίες, τιμήσατε τον όρκο σας».

Έκανε λόγο για καθοριστικές αποφάσεις για το άμεσο και απώτερο μέλλον της χώρας και τόνισε ότι διασφαλίστηκαν: οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το επόμενο διάστημα, η εξυπηρέτηση του χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων των πολιτών.

"Η διεκδίκησή μας και τελικά απόφαση να μας δανείζουν οι ευρωπαίοι εταίροι με  επιτόκιο 3,5% δηλαδή ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό που δανείζεται η ίδια η Γερμανία,  είναι στην ουσία μια ιδιότυπη καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου ανεξάρτητα εάν  ακόμα δεν έχει αυτό το σύστημα ολοκληρωθεί", είπε ο ίδιος.

"Μέσα από τις δικές μας διεκδικήσεις, μέσα από το δικό μας αγώνα... η Ευρώπη γίνεται  όλο και πιο πολιτική. Πιο δυνατή, ξεφεύγει όλο και πιο πολύ από το στάδιο μιας απλής  νομισματικής ένωσης όπως ήταν αρχικά ο ΟΝΕ", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η επαναγορά ομόλογων στη δευτερογενή αγορά  μέσω του EFSF δείχνει ότι αρχίζει στην πράξη, σε εμβρυακή μορφή, μια κοινή διαχείριση  του χρέους στην ευρωζώνη.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 19:39 - 27 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.