ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΣΟΚ: Επιβαρύνονται με φόρους οι πολλοί, ευνοούνται οι λίγοι

19:30 - 17 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Για αύξηση της ανισοκατανομής του εισοδήματος, με την επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και τη διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων για τους λίγους, κατηγόρησε τη Δευτέρα την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη για την οικονομία.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η υπεύθυνη του Πολιτικού Συμβουλίου Οικονομίας του κόμματος κα Βάσω Παπανδρέου, ο Συντονιστής της ΚΟ Οικονομίας κ. Πέτρος Ευθυμίου και ο εισηγητής ΚΤΕ Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ανδρέας Μακρυπίδη, επεσήμαναν ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν τα φορολογικά τους βάρη να αυξάνουν κατά 700 εκατ. ευρώ το 2006 (εισοδήματα 2005), διότι, μεταξύ άλλων, το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε ελάχιστα, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο παρακρατούμενος φόρος για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και καταργήθηκε η έκπτωση των οικογενειακών δαπανών με πρόσθετη επιβάρυνση 75 ευρώ για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκαν στη «φορο-αφαίμαξη» μισθωτού με δύο παιδιά και με εισόδημα 23.000 ευρώ, ο οποίος θα πληρώσει 400 ευρώ παραπάνω φόρο για το εισόδημα του 2006, σε σχέση με το φόρο που πλήρωσε για το εισόδημα του 2004, δηλαδή τέσσερις φορές σχεδόν παραπάνω φόρο.

Αναφερόμενοι στη σύγκλιση των εισοδημάτων με τον μέσο όρο της ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι τη διετία 2004-2005 το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης αυξήθηκε μόλις κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όταν η αύξηση την διετία 2002-2003 ήταν 7,7 μονάδες.

Οσον αφορά στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιουνίου, απεδόθη σε καθαρά συγκυριακούς λόγους και κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τα τελωνεία κατά 34,3%, εξαιτίας της αποθεματοποίησης καυσίμων στην οποία προχώρησαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών, «μετά την προκλητική ανακοίνωση της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή της, καθώς και της αύξησης του ΦΠΑ τον Ιούνιο κατά 22%».

Τέλος, οι συντονιστές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τον κ. Αλογοσκούφη για ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας και συνειδητή παραπλάνηση, προσθέτοντας ότι μετά τη μείωση του ΠΔΕ το 2005 κατά 21%, για το 2006 προβλέπεται ότι οι δημόσιες επενδύσεις το 2006 θα σημειώσουν μικρή αύξηση για να διαμορφωθούν στο 4,3% του ΑΕΠ, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόντουσαν πριν από δέκα χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.