ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα κάνει θραύση το...τάπερ!

02:45 - 10 Αυγ 2011 | Οικονομία
(upd 2) "Ούτε δίκαιη, ούτε λογική" χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος!
Σε συνέντευξη του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε "αναγκαίο προσωρινά αλλά ούτε δίκαιο ούτε λογικό" την αύξηση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης στο 23% και με σαφήνεια είπε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.

"Στην κατάσταση που είμαστε πρέπει να είμαστε συνεπείς" είπε, αναφερόμενος στη σχετική υποχρέωση που απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο, όπου έχουν προβλεφθεί έσοδα 300 εκατ. ευρώ για φέτος και 700 εκατ. ευρώ για το 2012 από τη συγκεκριμένη πηγή.

Ο κ. Βενιζέλος συνάρτησε τις αποφάσεις μείωσης των συντελεστών με την αύξηση των εισπράξεων από ΦΠΑ που σήμερα διαφεύγουν. "Εφόσον συμφωνήσουμε σε ένα απλό μηχανισμό είσπραξης του ΦΠΑ , μπορούμε να μιλήσουμε για συντελεστές" είπε παραπέμποντας για τις σχετικές στο διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού.

Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:

Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση κάνει τα πράγματα απλά: Ή θα επιβαρυνθεί σημαντικά ο καταναλωτής ή θα δούμε μαζικά λουκέτα.

Αναγκαστική στροφή στο σπιτικό φαγητό και το δροσιστικότατο νεράκι αναμένεται να σημάνουν οι αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου να αυξήσει το ΦΠΑ από 13 σε 23% για όλα τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις εστίασης, ενάν χώρο που ούτως ή άλλως είχε πληγεί από την κρίση σημειώνοντας καθίζηση κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

Τα νέα μέτρα απειλούν τον κλάδο με ύφεση, λουκέτα, και απολύσεις, ενώ φέρνουν την οικονομία αντιμέτωπη με το φάσμα ένος νέο κύμα μαζικής φοροδιαφυγής με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα δημόσια έσοδα και την προσπάθεια εξόδου από την ύφεση.


Οι αυξήσεις


Ακριβότερα κατά 10% θα πληρώνουμε από την πρώτη Σεπτεμβρίου τα εξής:

- Χυμοί φρούτων και λαχανικών


- Καφές τσάι, σοκολάτα

- Τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα

- 'Ολα τα αναψυκτικά

- Υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και επίσης οι πιτσαρίες, τα οβελιστήρια, τα ταχυφαγεία, τα αναψυκτήρια, τα σνακ - μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κλπ.. Στο νέο συντελεστή μετατάσσονται και οι υπηρεσίες catering.

Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 01.01.2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%).

Τι σημαίνει αυτή η αύξηση


Ας προσεγγίσουμε όμως πόσο θα επιβαρύνουν την τσέπη μας αυτές οι αλλαγές αυτές με έναν πρόχειρο υπολογισμό. Αν θέσουμε ως υπόδειγμα την ελάχιστη επιβάρυνση, έναν άνθρωπο που τις πέντε μέρες που πηγαίνει στη δουλειά του θα προμηθευτεί το πατροπαράδοτο.. ελληνικό πρωινό καφές+ τυρόπιτα, ενδιάμεσα θα πιει και ένα αναψυκτικό ,  θα βρεθεί δύο φορές την εβδομάδα για καφέ σε μία καφετέρια για τον επίσης ελληνικότατο... freddo ενώ μία φορά την εβδομάδα θα βρεθεί για γεύμα σε ένα αξιοπρεπές εστιατόριο.


Υπό κανονικές συνθήκες θα ξόδευε:

20 (εργάσιμες ημέρες) * 5 ευρώ το τρίπτυχο καφές- τυρόπιτα- αναψυκτικό

4 (εβδομάδες)* 8 (4+4) ευρώ για τους δύο καφέδες έξω

4 * 15 ευρώ για ένα γεύμα σε εστιατόριο

Σύνολο 192 ευρώ το μήνα

 Με τα νέα δεδομένα, και την επιβάρυνση 10% καλείται να πληρώσει 19,20 επιπλέον, ή για να το θέσουμε πιο κοντά στην πραγματικότητα, ένα επιπλέον γεύμα σε εστιατόριο και έναν καφέ. Αν όλο αυτό τεθεί στα πλαίσια μία τετραμελούς οικογένειας, η επιβάρυνση φτάνει τα 80 ευρώ το μήνα.

Όπως καταλαβαίνετε ο υπολογισμός αυτός είναι ιδιαίτερα εξιδανικευμένος, καθώς δεν περιλαμβάνει το .. ¨μπέικο" διάστημα των διακοπών, πιθανά γεύματα στη δουλειά, μεσοβδόμαδες συνάξεις με φίλους και delivery κλπ κλπ... Δεν είναι δυσθεώρητα αν βάλουμε και αυτά στην εξίσωση η επιβάρυνση στην τσέπη του κατανάλωτη στην περίπτωση που διατηρούσε τις ίδιες καταναλωτικές συνήθειες να ξεπερνούσε τα 300 ευρώ το χρόνο.
 

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται και συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Ακόμα και εκεί πάντως αναμένεται.μπέρδεμα , αφού ναι μεν το φαγητό θα έχει 13% ΦΠΑ, αλλά τα αναψυκτικά και οι χυμοί 23%.

Στην ίδια τιμή θα πίνουμε το απλό εμφιαλωμένο νερό...χαριστικά, καθώς στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.

Απολύσεις και λουκέτα


Το νέο "χαράτσι "στο ΦΠΑ αλλά και τα ενοίκια που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν κάθε μήνα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που στεγάζονται τα καταστήματα τους και είναι ιδιαίτερα τσιμπημένα, σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα "ζοφερό" τοπίο για το μέλλον της εστίασης.

Από τις 120.000 επιχειρήσεις που συνολικά δραστηριοποιούνται στον εν λόγω κλάδο, στις οποίες απασχολούνται 600.000 εργαζόμενοι,  οι 20.000 - 25.000 απειλούνταν ήδη με «λουκέτο», πόσον μάλλον τώρα, ενώ σε έναν στους πέντε, ήτοι120.000 ανέρχονται τα άτομα που ενδέχεται να μείνουν άνεργοι... (ΙΟΒΕ)

Από το 15,9% δηλαδή, η ανεργία μπορεί να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 18%, μόνο και μόνο από το "καπέλο" 25 λεπτών στις τυρόπιτες...

Θύελλα αντιδράσεων


Σε στάση πληρωμών προς το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζονται οι διευθυντές καταστημάτων εστίασης, αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εταιρειών Εστίασης, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 είπε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν να αποδίδουν φόρους και ΦΠΑ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ούτως ή άλλως οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες του χώρου είναι ένα βήμα πριν από τη φυλακή.

Να αποσύρει το μέτρο της αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας το υπουργείο Οικονομικών, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Γ. Κασιμάτης, διότι το μέτρο, όπως εκτιμά, θα επιφέρει σειρά ανατιμήσεων και επιβαρύνσεων, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα του τουρισμού, ενώ ''δεν βοηθά στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και δεν συντελεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής''. Όπως επεσήμανε ο κ. Κασιμάτης, το μέτρο συμβάλλει στη δημιουργία νέων πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά με τελικό θύμα τον καταναλωτή. Επίσης, τόνισε ότι θα να σταματήσει το υπουργείο Οικονομικών να καταφεύγει στην εύκολη λύση της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ για να μειώσει, όπως πιστεύει, το άνοιγμα της μαύρης τρύπας των δημοσίων εσόδων ενώ διευκολύνει όλους όσοι θέλουν να φοροδιαφεύγουν και δημιουργεί προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Την αντίθεσή του στην αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% στον τομέα της εστίασης εκφράζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) και καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, το ΕΕΘ κάνει λόγο για αρνητικές συνέπειες στην αγορά από την αναπροσαρμογή του φορολογικού συντελεστή και σημαντικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

 Εξάλλου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης για τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά, «για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών μελών στο ΕΕΘ είναι αρνητικό για το πρώτο επτάμηνο του 2011», με τις διαγραφές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο να είναι αυξημένες κατά 40% και τις εγγραφές μειωμένες κατά 15%.



Δημήτρης Κώτσος
Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 10 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.