ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύπρος: Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο για το πακέτο λιτότητας

18:21 - 11 Αυγ 2011 | Οικονομία
Ολοένα και εντείνεται η κομματική αντιπαράθεση για το πακέτο οικονομικής εξυγίανσης, που ενέκρινε χθες η κυβέρνηση και προτίθεται να αποστείλει σύντομα στη Βουλή για ψήφιση.
Παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία ότι το πακέτο αποτελεί το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να πνέουν μένεα εναντίον της κυβέρνησης, γιατί ακύρωσε μέτρα που είχε συμφωνήσει μαζί τους και εισήγαγε άλλα που συμφώνησε με τις συντεχνίες.

Ο Κίκης Καζαμίας απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν πνεύμα ομοψυχίας, λέγοντας ότι κανενός οι ώμοι δεν είναι τόσο δυνατοί για να σηκώσουν το βάρος της ευθύνης για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και ανάκαμψη της οικονομίας. Ανέφερε ότι το σημαντικό, από το νέο πακέτο μέτρων, είναι ότι γίνεται σταδιακή κατάργηση των διάφορων συνταξιοδοτικών σχεδίων.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι το πακέτο είναι επαρκές, αλλά ανέφερε ότι αποτελεί βήμα προς την ορθή κατεύθυνση και ότι την επομένη της έγκρισής του θα αρχίσει διάλογος για προώθηση και άλλων μέτρων. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, είπε, θα κατατεθεί με τον προϋπολογισμό του 2012, στις αρχές Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός «θα αντικαταστήσει την ανεύθυνη πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα σε οικονομικές περιπέτειες, με την υπεύθυνη στάση της παράταξης και την υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας της Βουλής».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να υλοποιηθεί το πρώτο πακέτο μέτρων με την αρχική του μορφή, όπως το συναποφάσισε η ολότητα των πολιτικών δυνάμεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων με αποτέλεσμα τα μέτρα να γίνονται όλο και πιο επώδυνα. «Είναι πρωτόγνωρο τα κόμματα να υποστηρίζουν τη λήψη μέτρων που συνεπάγονται πολιτικό κόστος και η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ να μη συμφωνούν», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Πιο επικριτικός ακόμα ήταν ο αντιπρόεδρος του μέχρι πρόσφατα συμπολιτευόμενου "Δημοκρατικού Κόμματος" Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ευθέως κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι εσκεμμένα οδηγεί την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης, επειδή θέλει να φορτώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα μέτρα που θα επιβληθούν στην Κύπρο. «Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι προωθεί μέτρα, τα οποία γνωρίζει πως δεν θα πείσουν τις ξένες αγορές και δεν θα εγκριθούν από τη βουλή», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει ανήθικο να κατηγορείται η κυβέρνηση για την έκρηξη στο Μαρί, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ανήθικο είναι να κρύβεται η κυβέρνηση πίσω από μια ερευνητική επιτροπή και να μην αναλαμβάνει τις πολιτικές της ευθύνες. «Ανήθικο είναι ακόμα να βλέπεις τη χώρα σου να οδεύει προς τη χρεοκοπία και να μην νοιάζεσαι να πάρεις μέτρα, αλλά να εξυπηρετείς κομματικές σκοπιμότητες. Είναι ανήθικο να ζητείς να φορολογηθούν τα νοικοκυριά και οι άνεργοι, επειδή δεν έχεις την πολιτική βούληση και την τόλμη να πάρεις μέτρα για να σώσεις την οικονομία του τόπου», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης δήλωσε, εξ άλλου, ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά πρόσθεσε πως τα μέτρα είναι ανεπαρκή και θα πρέπει να ληφθούν και άλλα, πιο αποτελεσματικά.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Στέλιος Αμερικάνος δήλωσε ότι θα ήταν χείριστο λάθος να μη ψηφισθεί το πακέτο από τη Βουλή, αλλά εισηγήθηκε να προστεθούν και άλλα μέτρα, που είχαν συμφωνηθεί στη σύσκεψη των κομμάτων με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Επιστροφή στο αρχικό πακέτο ως το ελάχιστο που θα μπορούσε να ψηφισθεί, υποστήριξε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Οικολόγων Αδωνις Γιάγκου.

Το μόνο κόμμα που διατύπωσε υποστήριξη προς το πακέτο μέτρων είναι το ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως τα μέτρα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση και βοηθούν ώστε να διαφοροποιηθεί το κλίμα όσον αφορά τους οίκους αξιολόγησης. Εισηγήθηκε να ψηφισθεί το πακέτο μέτρων και να συζητηθούν όσες άλλες εισηγήσεις υπάρχουν. Εξ άλλου, χαρακτήρισε ύβρη την κατηγορία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οδηγεί την Κύπρο στο μηχανισμό στήριξης.

Στη διαμάχη ενεπλάκη και το συνδικαλιστικό κίνημα, που προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί διαφοροποίηση των μέτρων που συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της συντεχνίας των κυβερνητικών υπαλλήλων ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, υποστήριξε ότι υπάρχει μια συμμαχία κομμάτων κατά του συνδικαλιστικού Κινήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Νίκος Μωϋσέως δήλωσε ότι δουλειά του Κοινοβουλίου δεν είναι να αλλάζει τους όρους εργοδότησης των εργαζομένων, αλλά να εγκρίνει ή να απορρίπτει συμφωνίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ του κράτους και των συντεχνιών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.