ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: "Απογοητευτική η απόρριψη του ευρωομολόγου"

08:20 - 17 Αυγ 2011 | Οικονομία
Τι σχολίασε η Κομισιόν για τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί
Απογοητευτική χαρακτηρίζουν σε άρθρο τους την Τετάρτη οι Financial Times την απόρριψη του ευρωομολόγου εκ μέρους του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

«Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας απογοήτευσαν λέγοντας 'όχι' στην ιδέα της εισαγωγής ενιαίου ομολόγου ευρωζώνης, αν και δεν απέκλεισαν εντελώς το ενδεχόμενο» σημειώνει για το θέμα η βρετανική εφημερίδα.

Οι Financial Times εστιάζουν ιδιαιτέρως στις αποφάσεις των Σαρκοζί-Μέρκελ για την υιοθέτηση από Γαλλία και Γερμανία ενός ενιαίου συστήματος φορολόγησης έως το 2013, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν μεγαλύτερη συνεργασία οικονομικής πολιτικής.

Όπως αναφέρουν, οι υπουργοί οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας θα σχεδιάσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου μέτρα εισαγωγής ενιαίας επιχειρηματικής φορολογικής βάσης και ενιαίου συντελεστή στις δύο χώρες, που θα εισαχθεί από το 2013, ενώ θα καταλήξουν και σε κοινή πρόταση για ενιαίο συντελεστή χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Χαιρέτισε η Κομισιόν τις αποφάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί, σιγή ιχθύος για το ευρωομόλογο


Μπαρόζο και Ρεν εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις που έλαβαν Σαρκοζί και Μέρκελ για μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, ενώ απέφυγαν να κάνουν αναφορά στο θέμα του ευρωομολόγου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε σήμερα τις "σημαντικές" αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Τόσο ο Μπαρόζο όσο και ο Ρεν σε κοινό τους ανακοινωθέν επισημαίνουν ότι «ένα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών».

Συγκεκριμένα επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης: «μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν σε μία σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία» εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους.

Το αίτημα που διατύπωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για την υιοθέτηση «ενός χρυσού κανόνα» για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί «μία ισχυρή πολιτκή δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών» συνεχίζουν οι δύο αξιωματούχοι.

Σχετικά με την πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, οι Μπαρόζο και Ρεν εκτιμούν ότι θα είναι ένα εργαλείο-«κλειδί» για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα συνεισφέρει πιο δίκαια στα δημόσια οικονομικά.

Ο Μπαρόζο και ο Ρεν υπενθυμίζουν άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιττροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι σύντομα θα κάνει μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέρκελ - Σαρκοζί: Το ευρωομόλογο δεν θα επιλύσει την κρίση


Δεν θα επιλύσει την κρίση τo ευρωομόλογο, δήλωσαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Παρίσι. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα παρουσιάσουν πρόταση που θα αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων στο πλαίσιο της ευρωζώνης για την αμοιβαία προστασία όλων των χωρών αντί για της καθεμιάς χωριστά ήταν μια ιδέα που υποστήριζαν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την οποία όμως απέρριψαν σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Μέρκελ, που είχε ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το σχέδιο αυτό, επανέλαβε σήμερα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Σαρκοζί στο Παρίσι, πως δεν πιστεύει πως τα ευρωομόλογα "θα βοηθούσαν σήμερα".

Ο Σαρκοζί από την πλευρά του κρίνει ότι η λύση αυτή θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο τις χώρες που βρίσκονται στην ανώτατη βαθμίδα αξιολόγησης -- μεταξύ αυτών είναι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία -- και ότι θα μπορούσε να είναι η κατάληξη της "διαδικασίας ολοκλήρωσης" και όχι η αρχή της.

Με την έκδοση ευρωομολόγων οι χώρες της ζώνης του ευρώ θα διαπραγματεύονταν από κοινού το δανεισμό τους. Επί παραδείγματι, όταν ένα κράτος χρειάζεται πόρους για να χρηματοδοτήσει το ετήσιο έλλειμμά του, δανείζεται από τις αγορές εκδίδοντας ομόλογα στα οποία μπορούν να εγγραφούν τράπεζες, επενδυτικά ή συνταξιοδοτικά ταμεία. Όσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη εμπνέει ένα κράτος στην ικανότητά αποπληρωμής του δανείου --επειδή το υπάρχων χρέος του είναι μικρό ή επειδή η οικονομία του έχει δυναμική-- τόσο χαμηλότερα επιτόκια ζητούνται για το δανεισμό του.

Αντιθέτως, χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η οικονομία των οποίων προκαλεί ανησυχίες, είδαν τα επιτόκιά τους να αυξάνονται αλματωδώς μέσα σε μερικές εβδομάδες, γεγονός που κατέστησε δυσκολότερη την πρόσβασή τους στις αγορές.

Προκειμένου να τεθεί ένα οριστικό τέλος σε αυτήν την ανισορροπία, ορισμένοι πολιτικοί και αναλυτές πρότειναν τη δημιουργία ευρωομολόγου. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι οι κίνδυνοι μοιράζονται αμοιβαία και οι κρίσεις αποφεύγονται, προστατεύοντας τις πιο ευπρόσβλητες χώρες από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Τα επιτόκιά τους θα ήταν ο μέσος όρος αυτών που ισχύουν για όλες τις συμμετέχουσες χώρες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας η οποία σήμερα απολαμβάνει χαμηλά επιτόκια και δεν επιθυμεί κατά κανένα τρόπο να τα αυξήσει.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η δημιουργία του EFSF, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, που δανείζεται από τις αγορές για να δανείζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αντιστοιχεί σε ένα είδος ευρωομολόγου.

Στις αποφάσεις Μέρκελ – Σαρκοζί περιλαμβάνεται και η πρόταση για εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών σε ολόκληρη της ευρωζώνη, ενώ θα ζητήσουν και τη συνταγματική κατοχύρωση του ορίου του ελλείμματος και του χρέους, από το καλοκαίρι του 2012. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει μεγαλύτερες εξουσίες για την αντιμετώπιση των παραβατών και πως τα κράτη θα πρέπει να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν τις αλλαγές στους προϋπολογισμούς τους.

Παράλληλα, πρότειναν τη δημιουργία μίας «πραγματικής κυβέρνησης» της Ευρωζώνης, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ζήτησαν να υπάρξει φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 17 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.