ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Σουφλιάς: Στα 220 εκατ. ευρώ η εκτροπή του Αχελώου και το φράγμα Συκιάς

16:02 - 18 Ιουλ 2006 | Οικονομία
Για την ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου θα χρειαστούν 100 εκατ. ευρώ ενώ για την ολοκλήρωση του φράγματος της Συκιάς άλλα 115 εκατ. ευρώ, διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ.Γ. Σουφλιάς προασπιζόμενος τα έργα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που θέλουν το κόστος πολύ υψηλότερο.

Ειδικότερα σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ΥΠΕΧΩΔΕ δίνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις σχετικά με τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα των έργων της μερικής εκτροπής:

Τα έργα της εκτροπής περιλαμβάνουν:

Τη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου μήκους 17,5 χλμ. από την λεκάνη του φράγματος Συκιάς, στη θέση Πετρωτό Νομού Καρδίτσας, προς τη θέση Δρακότρυπα Νομού Καρδίτσας και τα εν συνεχεία έργα για την παροχέτευση των υδάτων, προς τον Πάμισο και τον Πηνειό.

Σύμφωνα με στοιχεία κόστους από εγκατεστημένες εργολαβίες, για την αποπεράτωση της σήραγγαςεκτροπής θα απαιτηθούν περί τα 65 εκατ. ευρώ διότι έχουν ήδη κατασκευαστεί τα 10,5 χλμ. της σήραγγας, και για τηνεν συνεχεία παροχέτευση των νερών προς Πάμισο και Πηνειό αλλά και την προστασία της Μονής του Αγίου Γεωργίου του Μυροφύτου, περί τα 40 εκατ. ευρώ.

Το Φράγμα της Συκιάς είναι υδροηλεκτρικό, δεδομένου ότι υπάρχει ως τέτοιο έργο στον προγραμματισμό της ΔΕΗ ανεξαρτήτως της εκτροπής του Αχελώου. Θα παράγει πράσινη ενέργεια 296 GWh ανά έτος και επειδή ρυθμίζει την παροχή της εκτροπής, θα μπορούσε, καθ’ υπερβολή και μόνο, να θεωρηθεί ότι το κόστος της κατασκευής του μπορεί να επιβαρύνει τα έργα της εκτροπής. Με την εγκατεστημένη ήδη εργολαβία, για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται 115 εκατ. ευρώ.

Τέλος σημειώνεται ότι άλλα υδροηλεκτρικά έργα, που μπορούν να αξιοποιήσουν τα νερά του Αχελώου είτε προς την κατεύθυνση της Αιτωλοακαρνανίας είτε προς την κατεύθυνση της Θεσσαλίας, είναι άσχετα με την εκτροπή, δεν επιβαρύνουν το κόστος της και εκτελούνται από τη ΔΕΗ. Π.χ. μετά την ολοκλήρωση της εκτροπής πρέπει να αξιοποιηθούν ενεργειακά τα νερά από τη ΔΕΗ στην έξοδο προς Θεσσαλία. Για το σκοπό αυτό, η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει την κατασκευή υπόγειου υδροηλεκτρικού σταθμού στη θέση Πευκόφυτο με ετήσια παραγωγή πράσινης ενέργειας 360 GWh.

Σε δεύτερη φάση προβλέπει η ΔΕΗ την κατασκευή (2) δύο ακόμα υδροηλεκτρικών έργων κατά μήκος της εκτροπής του Αχελώου. Ένα του Μουζακίου με παραγωγή 245 GWh και ένα του Μαυροματίου με 56 GWh.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.