ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Γερουλάνος στους FT: "Ελπίδα για την οικονομία ο τουρισμός"

12:54 - 06 Σεπ 2011 | Οικονομία
Σε αποφασιστικής σημασίας ελπιδοφόρο φορέα για την ελληνική οικονομία εξελίσσεται ο τουρισμός, δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην Financial Times Deutschland (FTD), υπογραμμίζοντας ότι ενώ το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 7% περίπου, ο τουριστικός κλάδος κατέγραψε μεγάλα κέρδη.
Την ίδια στιγμή, τονίζει ο κ. Γερουλάνος, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, που τελευταία απέφευγαν την Ελλάδα, επιστρέφουν σιγά-σιγά, ενώ ιδιαίτερα έντονα όμως αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών από τη Ρωσία, το Ισραήλ, τη Σερβία και την Τουρκία».

Αναφερόμενος στα αρνητικά γεγονότα που έπληξαν τον ελληνικό τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια σημείωσε ότι εφέτος χάρη στους επισκέπτες από τις νέες αγορές ισοφαρίστηκαν οι απώλειες του παρελθόντος. "Επί του παρόντος, η Ελλάδα παράγει το 16% του ΑΕΠ από τον τουρισμό. Σχεδόν κάθε οικογένεια εξαρτάται κατά κάποιον τρόπο από τον τουρισμό - γι' αυτό και όλες οι μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων, που πλήττουν τουρίστες, είναι αντιδημοφιλείς", δηλώνει με έμφαση.

Εστιάζοντας στις δράσεις που έχει αναλάβει το ΥΠΠΟΤ για να καταστήσει την Ελλάδα τουριστικό προορισμό για όλο τον χρόνο, τονίζει ότι η Ελλάδα ακολουθεί νέους δρόμους. «Επιδιώκουμε συνεργασίες με άλλες χώρες της περιοχής, για να προσφέρουμε προϊόντα που ξεπερνούν τα σύνορα». «Αθήνα και Κάιρο, Αθήνα και Κωνσταντινούπολη - τέτοια πακέτα είναι ελκυστικότερα για την Κίνα ή την Ινδία».

Η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική όμως βρίσκεται, κατά τον κ. Γερουλάνο, στην Ασία και στην Αμερική. «Σε δέκα χρόνια μεγάλο μέρος των επισκεπτών θα προέρχεται από την Κίνα, την Ινδία, τις Η.Π.Α. και τη Λατινική Αμερική. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα αναζητούν ήλιο και παραλία, θα θέλουν να δουν πράγματα, για τα οποία έχουν διαβάσει σε βιβλία. Όπως την Ακρόπολη, για πολλούς την κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού».

Στη συνέντευξη του τέλος, ο αρμόδιος υπουργός για τον τουρισμό σημειώνει ότι πλέον η χώρα προσπαθεί να αναπτύξει τις τουριστικές υποδομές της και αναζητεί ξένους επενδυτές υπογραμμίζοντας ότι τώρα οι νόμοι αλλάζουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και οι διαδικασίες απλοποιούνται.

«Θέλουμε να μειώσουμε στο μισό τις απαραίτητες άδειες», δηλώνει ο Παύλος Γερουλάνος και τονίζει ταυτόχρονα ότι ήδη έχει αλλάξει η στάση του κόσμου, καθώς, όπως λέει "μέχρι πριν από δύο χρόνια πολλοί Έλληνες μιλούσαν για ξεπούλημα της χώρας. Τώρα, τα πράγματα έχουν αλλάξει.Ο κόσμος κατάλαβε ότι οι ξένοι κατά κανόνα θέλουν μόνο να μισθώσουν τη γη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.