ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το λόγο έχουν οι αγορές...

01:22 - 07 Σεπ 2011 | Οικονομία
Μέτρα που δεν ελήφθησαν σε δύο χρόνια, τα πήρε η κυβέρνηση σε ένα απόγευμα!

Η κυβέρνηση έκανε τη χάρη των αγορών, σχολιάζουν οι χρηματιστές, ανακοινώνοντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις για τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο από την πρώτη στιγμή και τα οποία απέφευγε. Η αγορά και κυρίως οι... αγορές, μένει να αξιολογήσουν τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και βεβαίως αποκρατικοποιήσεις. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση άνοιξε τώρα όλα τα μέτωπα, διότι η κατάσταση έφτασε το απροχώρητο.

Η έκτη δόση, κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκεται στον αέρα, τα spreads σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, πάνω από τις 1.700 μονάδες και οι επιπτώσεις στην Ευρώπη είναι μεγάλες. Το ευρώ διολίσθησε και πάλι στο 1,40, ενώ οι ξένοι αναλυτές και κυρίως οι διαχειριστές μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη, όπως η Commertzbank και η Royal Bank of Scotland στοιχηματίζουν και πάλι υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να "εξυγιάνει" τα οικονομικά της ούτε στην άλλη... ζωή και πως σε κάθε περίπτωση έρχεται haircut της τάξης του 50%. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης, υποστήριζαν αργά χθες το βράδυ πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, δεν αφήνουν καμία δικαιολογία στην ίδια την Ευρώπη, να πάρει κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις, περιορίζοντας την ύφεση και εμποδίζοντας την επέκτασή της σε άλλα κράτη - μέλη.

Μιλώντας στο «R» ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τ. Ζαμάνης, «οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο έχουν διαμορφωθεί σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να μπει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις και κυρίως ως προς την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία». Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως, «από την πλευρά των ιδιωτών επενδυτών υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά, το οποίο όμως, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανησυχίας ως προς το τι θα κάνουν τα κεφάλαιά τους εκείνοι που σήμερα διαθέτουν ρευστότητα».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συναλλαγές στο Χ.Α. πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Χθες χωρίς τα πακέτα των 9 εκατ. ευρώ (Coca Cola και ΔΕΗ) οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν κάτω και από τα 40 εκατ. ευρώ, δίδοντας την εντύπωση ότι η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας βερίσκεται σε παρατεταμένη ραστώνη. Σημειωτέον, ότι η διακοπή του short selling και η επανεργοποίησή του πάλι τον ερχόμενο Νοέμβριο, είναι κάτι που προβληματίζει του ξένους επενδυτές, αναφέρουν διαχειριστές, αν κι αυτό συμβαίνει πια και σε άλλες αγορές της Ε.Ε., προκειμένου να ανακοπούν τα κρούσματα υποτιμητικής κερδοκοπίας.

Στο μεταξύ, ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει για δύο ακόμα λόγους στο Χ.Α. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με την Blackrock και τι θα προκύψει από την έρευνά της για τις επισφάλειες και τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το αν θα προχωρήσει ή όχι το rollover, αφού οι απόψεις διίστανται ως προς την επιτυχή υλοποίησή του. Χθεσινοβραδυνές πληροφορίες ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ξένων ιδιωτών διαμορφώνεται σε ικανοποποιητικά επίπεδα, αποφεύγοντας όμως να δώσουν ποσοστό συμμετοχής.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 02:08 - 07 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.