ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τετάρτη λήγουν τα CDS και αύριο το κουπόνι 769 εκατ. ευρώ για πολυετή ομόλογα

12:57 - 19 Σεπ 2011 | Οικονομία
Τυχαίος ο θόρυβος για... χρεοκοπία; Στις 6.588 μονάδες το spread της διετίας!

Αν σκεφθεί κανείς ότι την Τετάρτη, 21/9 λήγουν τα CDS του Σεπτεμβρίου και αύριο Τρίτη, 20/9 πρέπει να πληρωθεί το κουπόνι για τα ομόλογα λήξεως 2037 και 2047, τότε ο θόρυβος ως προς το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας έχει την εξήγησή του. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι μιλώντας στο “R”, σημειώνοντας ότι αύριο Τρίτη, θα πρέπει να πληρωθεί το κουπόνι αναφορικά με τα ομόλογα που λήγουν το 2037 και 2047 αξίας 769 εκατ. ευρώ. Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο έχει προγραμματίσει για αύριο δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Στο όλο εγχείρημα όμως, υπάρχει βαθμός δυσκολίας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος έβαλε φρένο στη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά τη διαδικασία της δημοπρασίας εντόκων. Σε επιστολή της Τ.τ.Ε. Προς τα πιστωτικά ιδρύματα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, "δεν επιτρέπεται στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν έντοκα γραμμάτια κατά τη διάρκεια των τακτικών δημοπρασιών που πραγματοποιεί το ελληνικό δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη ρευστότητα που αντλούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαία η επίθεση που σημειώνεται εις βάρος της χώρας μας. Αποκορύφωμα ήταν το εξώφυλλο του περιοδικού Focus, που εμφανίζει τον Παρθενώνα μισοβυθισμένο και ένα χαρτονόμισμα ευρώ, στο κεφάλι ενός αγάλματος!

Σημειωτέον, ότι και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, έχει χαρακτηρίσει την τρέχουσα εβδομάδα ως πολύ κρίσιμη για τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας.

Στο μεταξύ, σε ανοδική τροχιά κινούνται στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές τόσο τα spread των ελληνικών ομολόγων όσο και τα αντίστοιχα της ευρωπεριφέρειας, λίγες μέρες ύστερα από τα αναποτελεσματικά συμβούλια των Eurogroup και Ecofin.

Ειδικότερα, αυτή την ώρα τo spread του ελληνικού δεκαετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ανέρχεται στις 2.100 μονάδες βάσης, του 2ετούς στις 6.588 μονάδες και του 5ετούς στις 3.797 μονάδες.

Παράλληλα, το CDS των ιταλικών ομολόγων στην πενταετία ενισχύεται κατά 40 μονάδες βάσης, στις 488 μονάδες, ενώ το ισπανικό ενισχύεται κατά 35 μονάδες στις 408 μονάδες βάσης.

Στις 1.110 μονάδες, με άνοδο 62 μονάδων ενισχύεται το πορτογαλικό CDS, που σημαίνει ότι η ασφάλιση ομολόγων ύψους 10 εκατ. ευρώ από πορτογαλική χρεοκοπία κοστίζει 1,1 εκατ. ευρώ.

Σ.Κ.Χ - Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:20 - 19 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.