ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηφοφορία-crash test για την κυβέρνηση

01:11 - 27 Σεπ 2011 | Οικονομία
Προς ψήφιση στις 19.30 η τροπολογία του υπ.Οικ για το χαράτσι στα ακίνητα. Οι ανησυχίες.Τα σχόλια των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Τη μορφή crash test έχει λάβει η σημερινή κρίσιμη ψήφοφορία στη Βουλή επί της τροπολογίας του υπ.Οικ για το ειδικό τέλος στα ακίνητα.

Όλα αυτά ενώ εντείνονται οι κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είτε από βουλευτές που θεωρούν τα νέα μέτρα επαχθή και άδικα, είτε από αυτούς που τα αποδίδουν σε αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στο Μεσοπρόθεσμο και να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Τις πιέσεις εντείνει η κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση υπό τις πιέσεις για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η οποία αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν συρρίκνωση σε ιστορικά χαμηλά του ποσοστού του κυβερνώντος κόμματος.

Ενδεικτικά είναι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και «Αγανακτισμένων» με τα νέα χαράτσια, αλλά και τα περιορισμένης έκτασης επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε βάρος του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα, και του βουλευτή Β' Πειραιώς Δ.Λιτζέρη.

Παράλληλα, το εκρηκτικό «κοκτέιλ» συμπληρώνουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που ζητούν πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας, η «βεντέττα» που έχει εδώ και καιρό ξεσπάσει ανάμεσα στους υπουργούς κ.κ. Ρέππα και Ραγκούση, αλλά και η ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό οι βουλευτές κ.κ. Βουδούρης και Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, αίσθηση προκάλεσαν οι τρεις όροι που έθεσαν με ανοιχτή τους επιστολή οι Οδ. Βουδούρης και Θ.Οικονόμου, βουλευτές Μεσσηνίας και Ιωαννίνων αντίστοιχα, προκειμένου να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια:  Αναλυτικά, ζητούν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων την άνοιξη του 2012, τη διανομή της βαρών της λιτότητας μέσω συζήτησης και όχι αναγγελίας, και την παραίτηση όσων υπουργών βάζουν το πολιτικό κόστος πάνω από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που «φωτογραφίζει», μεταξύ άλλων, και τον υπ.Οικ. κ.Βενιζέλο.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μόσιαλος έκανε επίκληση στην «υψηλή αίσθηση καθήκοντος» που σύμφωνα με τα λεγόμενα του έχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ σειρά κατ'ιδίαν επαφών θα έχει ο πρωθυπουργός προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες «εκπλήξεις» κατά την ψηφοφορία.

Ξεκάθαρη είναι η στάση που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι του νέου τέλους. Ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ κ.Βρούτσης ξεκαθάρισε χθες πως η ΝΔ στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή θα καταψηφίσει το μέτρο χαρακτηρίζοντας το "αντιαναπτυξιακό", επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι "ευθέως αντισυνταγματικό, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, την ισότητα των δημόσιων βαρών και τον πυρήνα του δικαιώματος στην ιδιοκτησία εξωθώντας σε έμμεση δήμευσή της."

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι, υπό το βάρος της δαμόκλειου σπάθης της αποτροπής της στάσης πληρωμών με την εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν, η τροπολογία θα υπερψηφιστεί από την ΚΟ του κυβερνώνοντος κόμματος και θα αποτελέσει οδηγό για τις επερχόμενες ψηφοφορίες.Τα δύσκολα όμως θα έρθουν μετά από τα τέλη Οκτωβρίου και εφόσον πια εκταμιευτεί η έκτη δόση.

Ήδη ένα μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, εκφράζει ανοιχτά πια τη διαφωνία του με πρόσθετα μέτρα πέραν αυτών που έχουν ανακοινωθεί, οι κ.κ. Βουδούρης και Οικονόμου χτύπησαν ηχηρό καμπανάκι, ενώ πολλοί ακόμη όπως οι Βάσω Παπανδρέου, Μίμης Ανδρουλάκης, Σούλα Μερεντίτη, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Κώστας Κάρταλης κ.α. που είναι υπέρ εκλογών ή κυβέρνησης συνεργασίας αναμένεται να προκαλέσουν νέους κραδασμούς σε περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδώσουν άμεσα καρπούς.


Τι λένε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης


"Κρίσιμη" χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την ψηφοφορία για το ειδικό τέλος ακίνητων, που θα πραγματοποιηθεί απόψεο το βράδυ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργόςΓ.Παπανδρέου θα δοκιμάσει σήμερα τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται κρίσιμη για να πεισθούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να απελευθερώσουν την έκτη δόση και να αποτρέψουν την χρεοκοπία.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, διαθέτοντας τους 154 από τους 300 βουλευτές ο κ. Παπανδρέου καλείται να συσπειρώσει το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ όπως έκανε τον Ιούνιο και να περάσει νέα μέτρα που επηρεάζουν τους ιδιοκτήτες σχεδόν σε 5 εκατομμύρια σπίτια και καταστήματα.

Σύμφωνα με αναλυτή που επικαλείται το πρακτορείο μερικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να παραιτηθούν πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική έγκριση και θα πετύχει την απελευθέρωση των 8 δισ. ευρώ.

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη πως τα συνδικάτα έχουν καλέσει ήδη γενικές απεργίες για τις 5 Οκτωβρίου και 19 Οκτωβρίου, ενώ οι δημόσιες επιχειρήσεις μεταφορών προχωρούν σε συνεχείς απεργίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τα μέτρα.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal αναφέρει πως οι Σοσιαλιστές που  κυβερνούν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν μια βασική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εν μέσω φόβων ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια εντός του κυβερνώντος κόμματος θα μπορούσε να επιφέρει κυβερνητική αλλαγή και να ανοίξει ένα επικίνδυνο νέο κεφάλαιο στην κρίση χρέους της Ευρώπης.

Η εφημερίδα επικαλείται αναλυτές, σύμφωνα με τους οποίους η ψηφοφορία αποτελεί μία πρώτη δοκιμασία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, καθώς προσπαθεί να προωθήσει αντιλαϊκά μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιοι εμφανίζονται να ανησυχούν ότι τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας που θα πρέπει επίσης να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες μπορεί να επιφέρουν μια ανοιχτή εξέγερση μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να πάει στις κάλπες.

«Όλοι είναι σε αναμονή για το θέμα που θα οδηγήσει σε μια επανάσταση στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος. Μάλλον δεν θα έρθει την Τρίτη, αλλά πλησιάζει. Σε εκείνο το σημείο, η μόνη ρεαλιστική επιλογή για την κυβέρνηση είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα», δήλωσε ξένος αναλυτής στην Wall Street Journal.

Και η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στη δημόσια διαμαρτυρία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, επικεντρώνοντας στις απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 27 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.