ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχεται "μπαράζ" υποβαθμίσεων στην ευρωπεριφέρεια από Moodys!

08:54 - 05 Οκτ 2011 | Οικονομία
Σε A2 με αρνητικό outlook υποβάθμισε ιταλικά ομόλογα. Στο "στόχαστρο" του οίκου κυρίως οι ευρωπαικές χώρες που δεν έχουν αξιολόγηση με τριπλό "Α".
Για "μπαράζ" υποβαθμίσεων στην ευρωπεριφέρεια προειδοποιεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, ύστερα από την υποβάθμιση των ιταλικών ομολόγων.

Το "καμπανάκι" του οίκου αφορά κυρίως τις ευρωπαικές χώρες που δεν έχουν αξιολόγηση τριπλού "Α".

«Όλες εκτός των ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης, πιθανότητα να αντιμετωπίσουν παρατεταμένες αρνητικές πιέσεις στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση», τονίζει ο οίκος, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων δεν είναι άμεσο. Η Moodys, πάντως, κρίνει ότι λίγα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης θα διατηρήσουν την αξιολόγησή τους σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη Moodys, η παρακάτω εικόνα ευθύνεται για το "καμπανάκι" πολλαπλών υποβαθμίσεων στην περιοχή. «Δεν είναι πλέον ένα προσωρινό πρόβλημα που θα μπορούσε να λυθεί με στηρίξεις ρευστότητας. Πλέον πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης επηρεάζονται από αυτή την επιδείνωση της εμπιστοσύνης. Εάν η ευρωζώνη δεν επιστρέψει γρήγορα σε ανάπτυξη και δεν ανακτηθεί άμεσα η εμπιστοσύνη των αγορών, τότε τα κράτη της ευρωζώνης θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στην αύξηση της μεταξύ τους στήριξης ή στον χειρισμό περαιτέρω χρεοκοπιών», πρόσθεσε ο οίκος.

Yποβάθμιση ιταλικών ομολόγων


Στη βαθμίδα Α2, με αρνητικές προοπτικές, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's τα ιταλικά ομόλογα αργά το βράδυ της Τρίτης. Η αξιολόγηση των ιταλικών ομολόγων βρισκόταν στο Αa2, τρεις μονάδες υψηλότερα.

«Αναμενόμενη» χαρακτήρισε την υποβάθμιση ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Ιταλός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε συνεννόηση με την Κομισιόν, σημειώνοντας πως οι στόχοι έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή.

Η Μoody's αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενη την αύξηση του κινδύνου για τη χρηματοδότηση χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, τους αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη -εξαιτίας, όπως αναφέρει, δομικών αδυναμιών και του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία- αλλά και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ο οίκος σημειώνει ότι το μέγεθος της υποβάθμισης οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην όλο και πιο ευάλωτη θέση που βρίσκεται η χώρα απέναντι σε οικονομικά σοκ εξαιτίας «της δομικής αλλαγής στις αγορές απέναντι σε χώρες της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος».

Ο παράγοντας αυτός, σημειώνει η Moody's, είναι «κεντρικός στη μεθοδολογία» της για την αξιολόγηση κρατικού χρέους.

Ο οίκος αναγνωρίζει, πάντως, ότι η ιταλική οικονομία δεν απειλείται από «σημαντικές ανισορροπίες» ή από προβληματικούς ισολογισμούς στον εγχώριο τραπεζικό τομέα. Ως θετικά αναφέρονται επίσης τα μέτρα λιτότητας στα οποία προχώρησε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 05 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.