ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 5 σενάρια για την Ελλάδα – Στα 4 κηρύσσει default μέχρι τον Δεκέμβριο

23:40 - 11 Οκτ 2011 | Οικονομία
Πρωταγωνιστές και κομπάρσοι στην κορύφωση της κρίσης χρέους.
Oι αναλυτές βλέπουν αυτόν τον πυρετό ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών ως πρελούδιο στο αναγκαστικό haircut των ελληνικών ομολόγων που θα ξεπεράσει το 50%. Η Royal Bank of Scotland δίνει 5 πιθανά σενάρια για την Ελλάδα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που συγκεντρώνει 35% πιθανότητες, η Ελλάδα θα κηρύξει default μέχρι τον Δεκεμβριο, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα δουν εντάση της κρίσης στα εν οίκω τους, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα χτυπηθούν και επίσημα από την μετάδοση της κρίσης. Το EFSF «αναβαθμίζεται» στο 1 τρις ευρώ κεφάλαια, η ΕΚΤ αγοράζει περισσότερα κρατικά ομόλογα και καλυμμένα ομόλογα έτσι ώστε να στηρίξει τις τράπεζες. Το EFSF τονώνει τις τράπεζές της με κεφάλαια και παρέχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στα αδύναμα κράτη. Η κρίση συνεχίζεται με έντονη μεταβλητότητα στις αγορές, χώρις ωστόσο να υπάρχει έξοδος χώρας από το ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο, με 20% πιθανότητες, η Ελλάδα τα καταφέρνει με το PSI και δεν κηρύσσει default, παρά το γεγονός ότι απέτυχε στο να «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς η Ευρώπη δείχνει για μία ακόμη φορά αλληλεγγυή. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία λαμβάνουν περαιτέρω χρηματοδότηση, η Ιταλία αποκτά πάλι την εμπιστοσύνη της αγοράς μέσω των μέτρων λιτότητας και αποφεύγει την ύφεση, ενώ η ευρωζώνη τα καταφέρνει με πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

Το τρίτο σενάριο (πιθανότητες 5%) θέλει μία πολιτική απάντηση «σοκ και δέους» από την ΕΕ. Ο τραπεζικός κλάδος μπαίνει σε πρόγραμμα TARP, η περιφέρεια δέχεται haircut 50% και η ΕΚΤ μπαίνει σε φουλ πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο ( 30% πιθανότητες ), η Eλλάδα κηρύσσει default μέχρι τον Δεκέμβριο η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα ζήσουν ανανέωση της έντασης της κρίσης, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία θα χτυπηθούν και επίσημα από τη μετάδοση. Το EFSF δεν αυξάνεται σε μέγεθος και τα κράτη με αξιολογήσεις ΑΑΑ, κινδυνεύουν με υποβαθμίσεις. Η ΕΚΤ σταματά τις αγορές ομολόγων οδηγώντας σε σοβαρότατη πολιτική κρίση και αυξάνονται οι κίνδυνοι διάσπασης της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το 5ο σενάριο (10% πιθανότητες), γίνεται ότι ακριβώς αναφέρεται στο τέταρτο σενάριο συν το ότι η Κομισιόν τελικά δρα ως διασώστης της τελευταίας στιγμής, εισάγωντας στην αγορά ένα κοινό ομόλογο.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:33 - 12 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.