ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Παγώνουν" επ'αόριστον οι κλαδικές συμβάσεις

14:17 - 13 Οκτ 2011 | Οικονομία
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ.Βενιζέλος στη Βουλή. Μειώνονται κατά 35% οι μισθοί στις ΔΕΚΟ όπου πλειοψηφεί το Δημόσιο. Θα παρακρατείται αντί να εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης.
Την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο.

Η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύει μόνο κατά τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης της  Ελλάδας από τους δανειστές της, είπε ο Βενιζέλος. "Η ισχύς της αναστολής (της επέκτασης  των κλαδικών συμβάσεων) προσδιορίζεται ως το τέλος, ή όσο ισχύσει το πρόγραμμα  στήριξης", είπε ο Βενιζέλος. "Ευελπιστούμε η πορεία της ελληνικής οικονομίας... να το  καταστήσει αυτό άνευ αντικειμένου", εξήγησε. 

Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι το άρθρο είναι καίριας σημασίας για να εγκριθεί η έκτη  δόση. "Το πρώτο θέμα που τίθεται (από το ΔΝΤ)... ως 'prior action' είναι η αλλαγή στις  εργασιακές σχέσεις... δεν τίθεται θέμα κατώτερου μισθού και Εθνικής Γενικής Συλλογικής  Σύμβασης Εργασίας", είπε ο Βενιζέλος. 
Τουλάχιστον δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η Λούκα Κατσέλη και η Σοφία Γιαννακά, έχουν προειδοποιήσει ότι θα καταψηφίσουν το άρθρο 37 εάν δεν αλλάξει ή δεν αποσυρθεί.

Παράλληλα ο υπουργός κατέθεσε και την τροπολογία σύμφωνα με την οποία επέρχεται μείωση στους μισθούς των εργαζομένων των ΔΕΚΟ κατά 35% και ενημέρωσε πως θα φέρει ακόμα δύο ώστε το ελληνικό δημόσιο να μπορέσει να διοργανώσει διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων, καθώς και για να εισπράττεται σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης. 

Οι αποδοχές σε εισηγμένες ΔΕΚΟ υπό τον έλεγχο ή τη  διοίκηση του ελληνικού δημοσίου θα περικοπούν στο 65% των μισθών του 2009, είπε στη  Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

"Έχουμε πει ότι για τις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες του Β' κεφαλαίου του νόμου περί ΔΕΚΟ,  οι οποίες ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ελληνικό δημόσιο και των οποίων τη διοίκηση ασκεί το  ελληνικό Δημόσιο, η μείωση είναι στο επίπεδο του 65% των αποδοχών της 31/12/2009", είπε  ο Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο  μισθολόγιο. 

Από τα συμφραζόμενα της δήλωσης του Βενιζέλου προκύπτει ότι εξαιρούνται από τη  ρύθμιση τα Ελληνικά Πετρέλαια , στα οποία το κράτος κατέχει μόλις το 35,5% και  των οποίων οι εργαζόμενοι είχαν απεργήσει την Τρίτη κατά της ενδεχόμενης υπαγωγής τους. 

Η ΔΕΗ , στην οποία το κράτος κατέχει το 51%, υπάγεται στη ρύθμιση. Οι  εργαζόμενοί της έχουν, ωστόσο, ήδη υποστεί, περικοπές μισθών περί του 20%. 

Ο Βενιζέλος κατέθεσε και τροπολογία, σύμφωνα με την οποία η έκτακτη εισφορά  αλληλεγγύης θα παρακρατείται αντί να καταβάλλεται από τους φορολογούμενους. 
Τελευταία τροποποίηση στις 15:40 - 13 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.