ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και μετά τη συμφωνία... τι;

02:05 - 31 Οκτ 2011 | Οικονομία
Έρχεται κούρεμα του ελλείμματος και τους κράτους. Τι αναφέρουν οι αναλυτές
Μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς για το αποτέλεσμα της Συνόδου της Τετάρτης, η κυβέρνηση έχει αρχίσει να προσγειώνεται στην άγρια πραγματικότητα με τα αποτελέσματα και την επιτυχία της διαδικασίας να έχει αρχίσει ήδη να τίθεται υπό δεύτερη ματιά. Με δεδομένο ότι από το «κούρεμα» εξαιρούνται τα χρέη της Ελλάδας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, καθώς και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ, οι ξένοι αναλυτές πιστεύουν ότι για να έχει πραγματικό νόημα μια αναδιάρθρωση, θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία.

Η τελευταία έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητούσε haircut 60% στα ελληνικά ομόλογα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με κούρεμα κατά το ήμισυ (50%) των ελληνικών οφειλών το ποσοστό του χρέους θα μειωθεί μόλις στο 120% το έτος 2020. Για δραστικότερη μείωση του χρέους θα απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Με ένα κούρεμα τουλάχιστον κατά 60% των οφειλών, το χρέος θα μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, εκτιμά το ΔΝΤ. Οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο στόχος του 120% στο χρέος, εάν δεν επιτευχθεί μέχρι το 2020, τότε θα χρειαστεί κι άλλο κουρεμα. Μάλιστα, αντιπροτείνουν ακόμα haircut από 80% έως και... 100% στα ελληνικά ομόλογα, για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά σε βιώσιμη τροχιά.

Σύμφωνα με τη Citigroup, αν τα δάνεια από τους θεσμικούς πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, εξαιρεθούν από την αναδιάρθρωση, τότε, το haircut καλύπτει τα 239 δισ. ευρώ από τα 362 δισ. ευρώ του συνολικού χρέους. Πρακτικά, ένα «κούρεμα» 50% θα απαλλάξει την Ελλάδα από βάρη ύψους 120 δισ. ευρώ. Επομένως, το χρέος του 2011 θα μειωθεί από το 160% του ΑΕΠ, στο 105%. Δεδομένων όμως των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστούν για να στηριχθούν οι ελληνικές τράπεζες, τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 21 δισ. ευρώ, το haircut του 50% ρίχνει το χρέος στο 114% του ΑΕΠ. Έως το 2012, το χρέος θα έχει επιστρέψει στο 130% του ΑΕΠ, αφού η βαθιά ύφεση θα φέρει έλλειμμα περίπου 5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η UBS, κάθε ευρώ που εξοικονομεί η ελληνική κυβέρνηση από το χρέος της μέσω του κουρέματος, θα πρέπει να δοθεί ως κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζές της. Αυτό, ουσιαστικά, ισοδυναμεί με την εξαίρεση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες από το haircut. Έτσι, haircut του 50% ελαφρύνει την Ελλάδα από το 22% του συνολικού της χρέους.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του IIF Τσαρλς Νταλάρα δηλώνει ότι η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι μεγάλη, όμως, παρ' όλα αυτά, όπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, η Ελλάδα μπαίνει σε τουλάχιστον δεκαετή διαρκή λιτότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλείται από τη Δευτέρα να ξεκινήσει όχι μόνο αγώνα ταχύτητας, αλλά και να κάνει... παγκόσμιο ρεκόρ, καθώς οι αποκλίσεις από τους στόχους μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να είναι μηδενικές. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλείται από σήμερα να ξεκινήσει έναν αγώνα ταχύτητας καθώς οι αποκλίσεις από τους στόχους μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να είναι μηδενικές.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο θα συνοδεύσει την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης θα βασιστεί στην μείωση του κράτους και των δαπανών του.Στο επίκεντρο βρίσκονται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο βάσει προγράμματος πρέπει να εφαμοστεί από την 1η Νοεμβρίου.

Αυτό μεταφράζεται σε κατάργηση υπηρεσιών, κλείσιμο ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την απόλυση εργαζομένων προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος , σε δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και τον περαιτέρω περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων κάτι που συνεπάγεται νέο ψαλίδισμα των συντάξεων. Ήδη η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των δαπανών ύψους 8 δις ευρώ για την διετία 2013 – 2014 τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και τη μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στο ύψος των συντάξεων.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:56 - 31 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.