ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από νωρίς στα δύσκολα...

03:05 - 14 Νοε 2011 | Οικονομία
Τρόικα, ψήφος εμπιστοσύνης, φορολογικό και προύπολογισμός στα υπερεπείγοντα του Παπαδήμου
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στο προεδρικό διάταγμα που επικυρώνει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, ο νέο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει καίρια και φλέγοντα ζητήματα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του... μελιού.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις, αν και το έργο της νέας κυβέρνησης είναι λίγο έως πολύ προκαθορισμένο. Να επικυρώσει τις αποφάσεις της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει τη χώρα προς τις εκλογές.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα ο Παπαδήμος θα έλθει αντιμέτωπος με την Τρόικα, την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής και πλήθος άλλων ζητημάτων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν παγώσει τον τελευταίο μήνα.
Η Τρόικα που θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα θα στοχεύσει ώστε να κλείσουν τρία ζητήματα: Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% και η διαμόρωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης.

Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της έκτης δόσης, υπό την απειλή μάλιστα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να μηδενίσουν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι διαρροές κάνουν λόγο ότι το ΔΝΤ ζητά ως προϋπόθεση από την Αθήνα να δοθούν νέες δεσμεύσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων, πριν μάλιστα αποδεσμευθεί η δόση. Την ίδια ώρα η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα και η ομάδα εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ώστε να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν βαλτώσει όλους αυτούς τους μήνες.

Την ίδια ώρα, την τελική ευθεία θα πρέπει να μπει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ήδη εγκριθεί. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν σε προτεραιότητα είναι και η καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)

Παράλληλα, στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των πιέσεων της Τρόικας είναι να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, κατεύθυνση η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει και δραματικές μειώσεις σε αποδοχές και προσωπικό του Δημοσίου.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 14 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.