ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγώνα δρόμου ξεκινά ο Παπαδήμος…

02:40 - 21 Νοε 2011 | Οικονομία
Αντιμέτωπος με τους Ευρωπαίους ο νέος πρωθυπουργός, αλλά και με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ
Το πρώτο του τεστ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα δώσει σήμερα ο Λουκάς Παπαδήμος στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι η νέα κυβέρνηση είναι συνεπείς με τις δεσμεύσεις της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Παπαδήμος θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους να δώσουν την έκτη δόση των 8 δις. Ευρώ, χωρίς να υπογράψει ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Αντ. Σαμαράς το κείμενο δεσμεύσεων, όπως έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Πρόκειται για την πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρωθυπουργός, την ώρα που στους κόλπους της κυβέρνησης του  έχει συμπεριλάβει και μέλη του κόμματος της ΝΔ.

Στις Βρυξέλλες, ο  Παπαδήμος θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των κ. Παπαδήμου και Μπαρόζο. Οι επαφές του πρωθυπουργού στη βελγική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, με τη συνάντηση που θα έχει με τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Την Τρίτη, ο κ. Παπαδήμος θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, όπου θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αγκάθι στις συνομιλίες του κ. Παπαδήμου με τους ευρωπαίους αξιωματούχους φαίνεται πως θα αποτελέσει το θέμα του βέτο που έχει θέσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην έγγραφη δέσμευση που ζητούν οι Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το νέο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, θα υπογράψει τελικά διαφορετικό κείμενο-δέσμευση, απ' αυτό που θα υπογράψουν ο νέος πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κείμενο που θα υπογράψει ο Αντώνης Σαμαράς θα υπάρχουν πολλά «αν» και θα αφορά κυρίως στο πολιτικό του μέλλον.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εμφανίζεται πιο ψύχραιμος από τον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας απλώς ότι "εάν πετύχει στο έργο της, τότε δεν θα σταματήσουμε τον ρου της επιτυχίας της. Αν αποτύχει, τότε μπορεί να τερματίσει τον βίο της νωρίτερα". "Δεν μπορούμε πάντως", διευκρίνισε, "να σταματήσουμε το έργο της Βουλής και της κυβέρνησης με ανοικτά θέματα σε εξέλιξη για μία ή δύο εβδομάδες, που πιθανόν να χρειάζονται παραπάνω". "Στο τελικό κείμενο των προέδρων υπάρχει εκτίμηση για τον χρόνο των εκλογών, αλλά δεν υπάρχει τελική ημερομηνία", κατέληξε, απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει θέσει ως ορόσημο τη 19η Φεβρουαρίου.

Στα των Βρυξελλών, ο κ. Παπαδήμος, θα προσπαθήσεις από την πλευρά του να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που είχε αρχίσει να υλοποιεί η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Στόχος στις Βρυξέλλες είναι να:

1. Να προχωρήσει αμέσως η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, τα 8 δισ. της οποίας αποτελούν πλέον ζωτική ανάγκη για τη χώρα, προκειμένου να αποφύγει πρόσκαιρα μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.

2. Να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 21 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.