ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι οίκοι, το ευρωμολογο και ο εφιάλτης της χρεοκοπίας...

11:58 - 21 Νοε 2011 | Οικονομία
Η Moody's "σημαδεύει" τη Γαλλία, η Fitch βλέπει κίνδυνο μετάστασης στην αναδυόμενη Ευρώπη. Το Πεκίνο προειδοποεί για ντόμινο κρίσης, ενώ η ΕΕ προτείνει ευρωομόλογο.
"Καζάνι που βράζει" η Ευρωζώνη, την ώρα που οι ραγδαίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία εγείρουν την ανησυχία των αγορών, παρά την τοποθέτηση τεχνοκρατών στα κυβερνητικά σχήματα ορισμένων εκ των παραπάνω χωρών της ευρωπεριφέρειας.

Οι οίκοι προειδοποιούν για επικείμενες υποβαθμίσεις στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ το Πεκίνο κάνει λόγο για "ντόμινο" κρίσης και στις αναδυόμενες οικονομίες, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για παρατεταμένη ύφεση.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ιταλικών και γαλλικών ομολόγων κινούνται σε σταθεροποιητικά μεν υψηλά δε επίπεδα πλην των ισπανικών που παραμένουν σε ιστορικά υψηλά.

Με σκοπό την σταθεροποίηση της αγοράς ομολόγων, η Κομισιόν παρεμβαίνει και επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση του ευρωομολόγου, η ενδεχόμενη έκδοση του οποίου βασίζεται σε τρεις της προτάσεις, τις οποίες θα γνωστοποιήσει επίσημα την Τετάρτη με έκθεσή της.

"Καμπανάκι" Moodys σε Γαλλία


"Καμπανάκι" για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κρούει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, προειδοποιώντας για πιθανή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τη Moodys, σε περίπτωση που τα επιτόκια παραμείνουν σε ιστορικά υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε θα ενισχυθούν οι δημοσιονομικές προκλήσεις με αρνητικές επιπτώσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Γιούνκερ: "Υποβάθμιση της Γαλλίας σημαίνει υποβάθμιση και του EFSF"


 Κατά του ενδεχομένου υποβάθμισης της Γαλλίας από την Moody's τάχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker, σημειώνοντας πως δεν θα ήταν πρέπον δεδομένης της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Ο κ. Juncker δήλωσε επίσης πως εάν υπάρξει υποβάθμιση, τότε και το EFSF θα έχανε την αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν το θέλω αυτό», τόνισε.

Ο ίδιος επέκρινε την αντίθεση της Γερμανίας στην έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας πως είναι λάθος να «ξεγράφονται» τα ευρωομόλογα ως «παραλογισμός».

Fitch: "Καμπανάκι" για τις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης


Τον κίνδυνο της αποδυνάμωσης του ρυθμού ανάπτυξης στην αναδυόμενη Ευρώπη βλέπει η Fitch, απόρροια των κεφαλαιακών και χρηματοδοτικών πιέσεων στις τράπεζες της ευρωζώνης και των συνεπειών για τις θυγατρικές τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Fitch, ο δανεισμός από τις μητρικές τράπεζες της ευρωζώνης προς τις χώρες της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή το α' εξάμηνο του 2011.

Το ελληνικό παράδειγμα δείχνει όμως ότι εφόσον οι μητρικές τράπεζες δεχθούν ισχυρές πιέσεις, είναι πιθανό να αποσύρουν την έκθεση τους από τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Κατά την Fitch, ο σημαντικότερος κίνδυνος που προκύπτει από την εμβάθυνση της κρίσης στην ευρωζώνη, είναι η μείωση της διαθεσιμότητας χρηματοδότησης από τις μητρικές τράπεζες, κάτι που θα ανάγκαζε τις θυγατρικές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να γίνουν αυτάρκεις. Αν και οι θυγατρικές των τραπεζών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να «αντέξουν» κάποια μείωση της χρηματοδότησής τους από τις μητρικές, ωστόσο θα αναγκάζονταν να κόψουν την παροχή πίστωσης και να μειώσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους, κάτι που θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι τράπεζες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ή κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι ισχνότερες προοπτικές ανάπτυξης και η δυσμενής επίπτωση της υποτίμησης των νομισμάτων θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα των assets.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Fitch, χρεοκοπία της Ελλάδας ή των τραπεζών δεν θα οδηγούσε σε επαναπατρισμό κεφαλαίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θυγατρικές τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αν και θα είχαν λιγότερο περιθώριο να παράσχουν νέα κεφάλαια στην περίπτωση που χρειαστεί. Ούτε αναμένεται οι θυγατρικές να έρθουν αντιμέτωπες με μαζικό «σήκωμα» καταθέσεων. Ωστόσο, όπως τονίζει ο οίκος, οι επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη δεν μπορούν να αποκλειστούν και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Προειδοποίηση από το Πεκίνο


Για παρατεταμένη παγκόσμια ύφεση έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης του Πεκίνου Wang Qishan.

"Αυτή την στιγμή η διεθνής οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και σε καιρό αβεβαιότητας το μόνο που είναι σίγουρο είναι πως η παγκόσμια οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από τη διεθνή κρίση θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα", τόνισε ο ίδιος, με τους αναλυτές να μεταφράζουν αυτή τη δήλωση ως "προάγγελο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής" από το Πεκίνο.

"Καλπάζουν" τα ισπανικά spread


Σε επίπεδα ρεκόρ διατηρείται η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου, με αγορές και επενδυτές να αναμένουν τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμου χρέους στην οποία θα προχωρήσει η χώρα εντός της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στις 481 μονάδες με απόδοση 6,57%, από 6,43% την Παρασκευή, κινείται στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου.

Την ίδια ώρα, σταθεροποιητικά κινούνται και οι αποδόσεις του γαλλικού, ιρλανδικού και πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, στο 3,58%, 8,33% και 11,31% αντίστοιχα, με τα spreads στις 170 μ.β., 657 μ.β. και 955 μονάδες βάσης. Το spread του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στις 2.967 μονάδες βάσης, του 2ετούς στις 12.917 μ.β. και του 5ετούς στις 5.487 μονάδες βάσης.

Η Κομισιόν προτείνει ευρωομόλογο!


Την έκδοση ευρωομολόγων, η οποία συζητείται εδώ και καιρό, συστήνει η Ευρωπαική Επιτροπή σε σχετική της έκθεση, προκειμένου να επέλθει σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, επιακλούμενο πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα.

Η έκθεση αυτή, η οποία σημειωτέον ότι θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, βασίζεται σε τρεις προτάσεις της Κομισιόν:

-Η πρώτη πρόταση θα προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων, μετά όμως από αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.

-Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κρατικών και κοινών εγγυήσεων για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στη Συνθήκη. Η μία πρόταση περιλαμβάνει εγγυήσεις στην έκδοση των νέων ομολόγων, χωρίς να καταργηθούν τα κρατικά ομόλογα.

-Η τρίτη πρόταση θα προβλέπει την κάλυψη ενός ποσοστού εθνικού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα. Η πρόταση αυτή, που και πάλι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

"Αυτή η προσέγγιση θα είναι η πιο αποτελεσματική για την απόδοση πλεονεκτημάτων σταθερότητας στην αγορά ομολόγων", αναφέρει η έκθεση όπως μεταδίδουν οι FT και συμπληρώνει: "Θα εξασφαλίσει πλήρη αναχρηματοδότηση για όλα τα κράτη-μέλη ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης".

"Παρόλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να συμφωνήσει εάν το σχήμα περιλαμβάνει και αυστηρούς κανόνες για τις δημόσιες δαπάνες, ενώ η έκθεση της Κομισιόν περιλαμβάνει προτάσεις για την αύξηση της ισχύος των Βρυξελλών ως προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς", αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα των Financial times.

Ρεν: "Η κρίση χρέους έχει πλήξει τον πυρήνα της ΕΕ"


"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κρίση χρέους έχει πλήξει και τον πυρήνα της ευρωζώνης", δήλωσε o Κομισιάριος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:23 - 21 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.