ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικροτούν την επιστολή Σαμαρά Βερολίνο και Παρίσι

21:06 - 23 Νοε 2011 | Οικονομία
Θα πρέπει να είχαμε δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα. Χρειαζόταν μεγαλύτερο haircut.
Ως "έγγραφη δέσμευση" για την τήρηση των συμφωνηθέντων στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου εξέλαβε την επιστολή του Αντ. Σαμαρά το Βερολίνο, με την καγκελαρία να διαρρέει ότι υπάρχει ικανοποίηση. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι αίρει τα εμπόδια για την εκταμίευση της έκτης δόσης, για την οποία σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι είχαν εκφράσει αντιρρήσεις εάν δεν δεσμευόταν γραπτώς ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά της η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έλαβε την επιστολή του κ. Σαμαρά, τονίζοντας πως το εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να συζητηθεί και να αναλυθεί σε συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Την ίδια ώρα αρμόδια πηγή του υπ. Οικονομικών της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας η ΕΕ έσφαλε. Παρόλο που συμμετείχαν στο εγχείρημα κορυφαίοι οικονομολόγοι από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, το πρώτο μας λάθος ήταν ότι έπρεπε εξαρχής να δοθεί μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Το δεύτερο έγκειται στο ότι εξαρχής έπρεπε να γίνει μεγάλο haircut του χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα"

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέστειλε την Τετάρτη  επιστολή στους επικεφαλής της Κομισιόν, του Eurogroup, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ,  εκφράζοντας τη στήριξή του στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου,  σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Ωστόσο, στην επιστολή του ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει ότι χρειάζεται να  αλλάξουν κάποιες πολιτικές προκειμένου να επιτευχθεί γρηγορότερα η έξοδος της χώρας  από την ύφεση. 

Δεν ήταν σαφές εάν η επιστολή θα ικανοποιήσει την ΕΕ και το ΔΝΤ, που έχουν ζητήσει  ενυπόγραφες εγγυήσεις από όλα τα πολιτικά κόμματα της νέας κυβέρνησης.

Αξίζει να επισημανθει ότι στη νέα επιστολή ο αρχηγός της ΝΔ δεν κάνει αναφορά στη διεξαγωγή εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου.

Η επιστολή του κ.Σαμαρά:


Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει εργαλεία που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

Με εκτίμηση,

Αντώνης Κ. Σαμαράς

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Τελευταία τροποποίηση στις 21:12 - 23 Νοε 2011
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.