ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στήνεται παγκόσμιο σκηνικό υποβαθμίσεων!

14:11 - 24 Νοε 2011 | Οικονομία
Διπλή υποβάθμιση της Πορτογαλίας από Dagong και Fich. Προειδοποιούν την Ιαπωνία S&P και ΔΝΤ. "Τρέχει" με απόδοση άνω του 7% το ιταλικό spread, μεικτά τα CDS.

Παγκόσμιο σκηνικό υποβαθμίσεων στήνουν  οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, απειλώντας τώρα όχι μόνο την Ευρωζώνη, αλλά ακόμα και τις αναδυόμενες οικονομίες.

Τα "καμπανάκια" ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας από τη Γαλλία και τις κορυφαίες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε ότι η ευρωπαική κρίση χρέους ενδέχεται να "μολύνει" και την κινεζική οικονομία, αποδεικνύοντας το "ντόμινο" ύφεσης που τείνει να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο κινεζικός όμιλος Dagong προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά τρεις βαθμίδες και συγκεκριμένα στο BB+ από ΒΒΒ+, αφότου λίγες μέρες νωρίτερα είχε "χτυπήσει" και την ελληνική οικονομία.

Τα "χτυπήματα" στην Πορτογαλία δεν σταματούν όμως εδώ... Σήμερα, όπου η όλη η χώρα έχει κατεβάσει ρολά λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων για τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση, την υποβάθμισε και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch σε BB+ από ΒΒ-, με αρνητικό outllook.


Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι μόλις χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P απείλησε με περαιτέρω υποβαθμίσεις ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ σήμερα το πρωί έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου και στην Ιαπωνία, επικαλούμενος τη μείωση προόδου της κυβέρνησης του Yoshiko Noda ως προς την καταπολέμηση του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο, η δημοσιονομική θέση της χώρας "επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, κάθε δευτερόλεπτο". Όπως τόνισε ο διευθυντής του τμήματος πιστοληπτικής αξιολόγησης εθνικών οικονομιών της S&P στην Σιγκαπούρη σε συνέντευξή του στο Bloomberg, "μπορεί να είναι σωστό να πει κανείς ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην υποβάθμιση. Η επιδείνωση όμως, προς το παρόν, είναι σταδιακή. Μην νομίζετε δηλαδή ότι θα κινηθούμε σήμερα".

Στο μεταξύ, προειδοποίηση για την περιοχή των ιαπωνικών ομολόγων πραγματοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάνοντας λόγο για "απότομη εκτίναξη" των spreads της χώρας.

"Εάν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων αυξηθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, το ιαπωνικό χρέος μπορεί γρήγορα να γίνει μη βιώσιμο", προειδοποιεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του. "Τα πρόσφατα παραδείγματα από αναπτυγμένες οικονομίες έχουν υπογραμμίσει πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει το κλίμα της αγοράς προς κράτη με δημοσιονομικές ανισορροπίες", προσθέτει.

Όσον αφορά τις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, αξιοσημείωτη είναι η αυξητική τάση που παρουσιάζει στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές εκείνη του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, η οποία "σκαρφάλωσε" ξανά άνω του 7% .

Στο ίδιο μοτίβο και οι αποδόσεις των ομολόγων της υπόλοιπης περιοχής. Συγκεκριμένα, το spread του γαλλικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να ενισχύεται στο 3,66%, ενώ στο 5,59% διαμορφώνεται η απόδοση του βελγικού 10ετούς ομολόγου, με το spread στις 346 μονάδες βάσης.

Στο 6,6% διαμορφώνεται η απόδοση του ισπανικού 10ετούς τίτλου, το spread του οποίου κινείται στις 460 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,12%.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις 2.932 μονάδες βάσης, του 5ετούς στις 5.458 μ.β. και του 2ετούς στις 13.861 μονάδες βάσης.

Μεικτές είναι οι τάσεις που επικρατούν στα CDS. Συγκεκριμένα, το CDS του 5ετούς βελγικού ομολόγου ενισχύεται κατά 3 μ.β. στις 372 μ.β., του γαλλικού υποχωρεί κατά 9 μ.β. στις 240 μ.β., του ισπανικού κατά 19 μ.β. στις 468 μ.β., ενώ χαμηλότερα κατά 19 μ.β. διαμορφώνεται και το CDS του ιταλικού 5ετούς ομολόγου στις 543 μονάδες βάσης. Χαμηλότερα και το CDS του 5ετούς γερμανικού ομολόγου που διαμορφώνεται στις 106 μονάδες βάσης.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]



Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 24 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.