ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτόκιο κάτω του 5% δίνει η κυβέρνηση για το κούρεμα

12:23 - 13 Δεκ 2011 | Οικονομία
Πληροφορίες για νέα συνάντηση Βενιζέλου - Νταλάρα.

Με επιτόκιο στο 4,5%, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να τα βρίσκουν κυβέρνηση και τραπεζίτες στις πρώτες χθεσινές επαφές. Επισήμως, πάντως, λέγεται ότι δεν συζητήθηκε καθόλου θέμα επιτοκίων, αλλά η πρόταση προβλέπει κούρεμα κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και για το υπόλοιπο 50 για κάθε ομόλογο αρχικής αξίας 100, τα 15 θα είναι σε μετρητά και τα 35 σε νέο ομόλογο ελληνικού Δημοσίου χωρίς εγγύηση από το EFSF. Η νέα πρόταση όμως της κυβέρνησης προβλέπει ότι τα νέα αυτά ομόλογα θα είναι απολύτως εξασφαλισμένα, όπως επιθυμούν οι ομολογιούχοι, καθώς θα είναι ομόλογα πρώτης εξασφάλισης.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι στην ίδια επενδυτική θέση με τα δάνεια του EFSF, θα έχουν δηλαδή την ίδια αντιμετώπιση σε περίπτωση νέου κουρέματος ή χρεοκοπίας με τα δάνεια του επίσημου τομέα, δηλαδή του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και των διακρατικών δανείων.

 

Η νέα αυτή προσέγγιση, όπως εκτιμούν παράγοντες που συμμετέχουν στις διαδικασίες, διευκολύνει τη συμφωνία με τους πιστωτές και δημιουργεί θετικότερο κλίμα. Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του εξάλλου δήλωσε πως η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο κούρεμα του χρέους της είναι μοναδική περίπτωση και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό επισημάνθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, καθώς θα βοηθήσει τους ομολογιούχους να συμφωνήσουν.

 

Στο πλαίσιο μίας τέτοιας συμφωνίας είναι εφικτό να αποδεχθούν οι ομολογιούχοι χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 5% που επιδιώκει η ελληνική πλευρά.

 

Για την κυβέρνηση αλλά και για την τρόικα η επίτευξη συμφωνίας για το PSI είναι κομβικής σημασίας, αφού από αυτή εξαρτάται η υλοποίηση όλου του πακέτου των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Το PSI θα κρίνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική πορεία και την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων για το 2012, καθώς ενδεχόμενες διορθωτικές κινήσεις με νέα μέτρα εντός του 2012 συναρτώνται άμεσα, με την τελική μορφή του PSI και συγκεκριμένα με την εξοικονόμηση τόκων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον προϋπολογισμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 13 Δεκ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.