ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαγωνισμοί για τις πρώτες ελληνικές παραχωρήσεις «οικοπέδων» που κρύβουν πετρέλαιο…

10:40 - 02 Ιαν 2012 | Οικονομία
Εβδομάδα προκηρύξεων από το Δημόσιο για να παραχωρηθούν προς έρευνα με τη μέθοδο του «open door» τα τρία πρώτα «οικόπεδα» επί ελληνικής επικράτειας, θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή που διανύουμε.
Πρόκειται για τις τρεις περιοχές, του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και το Δυτικού Κατάκολου, με εκτιμώμενα από κατά καιρούς έρευνες αποθέματα πετρελαίου, της τάξης των 250 με 300 εκατ. βαρελιών.

Οι πληροφορίες θέλουν το ελληνικό Δημόσιο να προκηρύσσει την εβδομάδα αυτή το διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης των συγκεκριμένων τριών «οικοπέδων».

Πατραικός : Εκτιμήσεις για αποθέματα 200 εκ. βαρελιών


Στον Πατραϊκό Κόλπο οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσει ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η πλέον υποσχόμενη δομή δεν διατρήθηκε από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (1ος Γύρος Παραχωρήσεων), διότι ο ανάδοχος (η Triton) επέστρεψε την περιοχή το 2001 για λόγους εσωτερικών επιχειρηματικών επιλογών. Η περιοχή θεωρείται δύσκολη δεδομένου ότι παρόμοιοι γεωλογικοί στόχοι δεν έχουν διατρηθεί μέχρι σήμερα στον ελλαδικό χώρο.

50-80 εκ. βαρέλια σε Ιωάννινα


Η Ήπειρος βόρεια των Ιωαννίνων είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη (> 4.000 μ.). Η γεώτρηση σε μία μεγάλη πετρελαιοπιθανή γεωλογική δομή δεν ολοκληρώθηκε για τεχνικούς λόγους (υψηλές πιέσεις) και η περιοχή επεστράφη από την κοινοπραξία που είχε τα δικαιώματα (2002, 1ος Γύρος Παραχωρήσεων). Πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω και της γειτονίας της με την Αλβανία, η οποία διαθέτει ανάλογα πετρελαϊκά συστήματα.

Και το Δυτικό Κατάκολο


Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μ. Απέχει περίπου 3,5 χιλ. από το ακρωτήρι Κατάκολο. Την εποχή της ανακάλυψής του θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης 250 μ., των τότε τιμών του πετρελαίου αλλά και της παρουσίας H2S και CO2.
Γιώργος Φιντικάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.