ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βέστερβελε: Πρέπει να χτυπήσουμε την κρίση στη ρίζα

20:55 - 20 Ιαν 2012 | Οικονομία
Η Ευρώπη οφείλει να κτυπήσει την κρίση στη ρίζα της, πράγμα που συνεπάγεται εις βάθος διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επί πλέον των βραχυπρόθεσμων σχεδίων διάσωσης, τόνισε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε.
«Τα βραχυπρόθεσμα σχέδια και η παροχή ρευστότητας δεν αποτελούν λύση στην κρίση. Αυτό μας επιτρέπει να κερδίζουμε χρόνο για να κτυπήσουμε στην ρίζα της» την κρίση, υποστήριξε ο Βέστερβελε στη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Brookings Institution.

«Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να σταματήσει να αμβλύνει τα συμπτώματα της κρίσης καταπολεμώντας το χρέος με περισσότερα χρέη», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο «το μοντέλο της χρηματοδοτούμενης μέσω χρέους οικονομίας έχει φθάσει στα όριά του. Η υπευθυνότητα και η βιωσιμότητα του προϋπολογισμού δεν είναι αφηρημένα νοήματα που απευθύνονται σε ειδικούς, αλλά αποτελούν επιταγές της ίδιας της εποχής μας».

«Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως οι χώρες μας, οι κοινωνίες μας, έχουν ανάγκη από μία αλλαγή μοντέλου, ούτε κάτι περισσότερο, ούτε λιγότερο», πρόσθεσε ο Βέστερβελε, για τον οποίο θα πρέπει «να διορθώσουμε τις ατέλειες στην κατασκευή του ευρώ».

Απαντώντας στην πρόσφατη κριτική που άσκησε ο αμερικανικός Τύπος στην στάση της Γερμανίας, ο Βέστερβελε δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε μόνον λιτότητα».

«Πέρα από το θέμα του χρέος, η αύξουσα διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες μέλη της ευρωζώνης αποτελεί τη πιο σημαντική αιτία της κρίσης», τόνισε ο ίδιος. «Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς δεν θα επιλύσουν τα πάντα. Είναι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάδυση μίας νέας ανάπτυξης. Είναι απαραίτητες επίσης για την μακροπρόθεσμη συνοχή της ευρωζώνης», πρόσθεσε.

Ο Βέστερβελε θέλησε να «αποδομήσει την θεωρία που θέλει την Γερμανία να μην επιδεικνύει αλληλεγγύη απέναντι στους εταίρους της στην Ευρωζώνη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

«Η Γερμανία παραμένει βαθιά και στέρεα στρατευμένη υπέρ μίας ενιαίας Ευρώπης και δεν θα υπάρξει ένα καλό μέλλον για τη Γερμανία χωρίς ένα καλό μέλλον για την ενιαία Ευρώπη», τόνισε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.