• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Την υπό προϋποθέσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% προωθεί το Υπουργείο Εργασίας

19:36 - 01 Φεβ 2012 | Οικονομία
Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%, υπό προϋποθέσεις, για τις επιχειρήσεις που εμφανίζονται συνεπείς στην καταβολή τους, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια συρρίκνωσης του φαινομένου της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το έτος 2012, ο υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, εξέφρασε κατ΄ αρχήν την ικανοποίησή του για την εξοικονόμηση 3,6 δισ. ευρώ, συνεπεία της προσπάθειας μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης από το 2009 μέχρι σήμερα. Από την άλλη ωστόσο, επισήμανε πως, παρά τη μείωση των συνταξιοδοτικών αποδοχών και την εξασφάλιση 450 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τη διακοπή των συντάξεων- μαϊμού, οι συνολικές συνταξιοδοτικές δαπάνες δεν έχουν μειωθεί, καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί- και αναμένεται να αυξηθεί και τα επόμενα πέντε χρόνια, με ρυθμό 60- 70.000 συνταξιούχους ανά έτος.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την ύφεση, η οποία έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία, σε απώλειες 6,7 δισ. ευρώ ανά έτος. Μόνο για το ΙΚΑ, η αύξηση της ανεργίας και η συνεπακόλουθη πτώση του μισθολογικού κόστους, έχει οδηγήσει σε συνολική απώλεια 4,2 δισ. ευρώ- με αναμονή περαιτέρω μείωσης του κόστους αυτού κατά 7,6% το 2012 σε σχέση με το 2011. «Μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία», παρατήρησε περαιτέρω ο υπουργός Εργασίας.

Το τοπίο συμπληρώνεται με μια αύξηση της εισφοροδιαφυγής, καθώς «το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελευθέρων επαγγελματιών, αφήνουν ακάλυπτο ασφαλιστικά, το 35% των ασφαλισμένων».

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προωθεί μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών, και παρουσιάσουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους. Ήδη η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσω καταβολής μικρών δόσεων και προεξόφληση των τρεχουσών εισφορών, αποδίδει 82 εκ. ευρώ το μήνα και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων που εφαρμόζεται για οφειλές κάτω του 1 εκ. ευρώ, πρόκειται κατά τον κ. Κουτρουμάνη, να αυξήσει τα έσοδα από παλαιότερες οφειλές, κατά 100 εκ. ευρώ το μήνα.

«Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί απ' την κρίση, είναι αναγκαία- αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας. Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύτηκε για σκληρές διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να επιτευχθούν εκπτώσεις, τονίζοντας πως «η περίοδος που τα ταμεία πλήρωναν χωρίς να ελέγχουν και να ελέγχονται, έχει περάσει. Ο ΕΟΠΠΥ έχει τον πρώτο λόγο στη διαπραγμάτευση για τις υπηρεσίες υγείας».

Σχετικά πάντως, με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως το κράτος σήμερα εμφανίζεται πέραν του δέοντος συνεπές στις υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, δίνοντας 12 δισ., «περισσότερα απ' όσα όφειλε».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ρυθμιστεί και αποδοθεί, όλες οι οφειλές και εκκρεμότητες του ΟΠΑΔ, μέχρι το τέλος Μαρτίου. «Κούρεμα δεν υπάρχει- αλλά διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση στις συγκεκριμένες δαπάνες» σημείωσε.
Penna Reporter Mamamia CityWoman