ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κίνα δεν θέλει ούτε μπορεί «να αγοράσει την Ευρώπη», λέει ο Κινέζος πρωθυπουργός

13:34 - 03 Φεβ 2012 | Οικονομία
«Εξετάσουμε μια συμμετοχή της Κίνας στο EFSF» δήλωσε ο Γιαν Ζιν Μπάο
Η Κίνα δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τις δυνατότητες να "αγοράσει την Ευρώπη", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στη νότια πόλη Καντόνα, στο οποίο μετείχε μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Υπογραμμίζοντας τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους, ο Γουέν διευκρίνισε ότι «ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη». Αλλά «η Κίνα δεν έχει αυτή την πρόθεση ούτε και την δυνατότητα», πρόσθεσε.

Ο Γουέν Τζιαμπάο είχε υπογραμμίσει χθες Πέμπτη στο Πεκίνο την «επιτακτική ανάγκη» για την Ευρώπη να ρυθμίσει την κρίση χρέους, επισημαίνοντας ότι η Κίνα εξετάζει μια «αυξημένη συνεισφορά» στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το ταμείο μόνιμης διάσωσης που θα το διαδεχθεί τον Ιούλιο.

Η καγκελάριος Μέρκελ διαβεβαίωσε τους Κινέζους οικοδεσπότες της για τη βιωσιμότητα του ευρώ και την ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση αυτή, ενώ τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Κίνα φέρεται να κατέχει κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών συνολικής αξίας τουλάχιστον 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες εμπειρογνωμόνων που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

Οι πρόεδροι - διευθύνοντες σύμβουλοι της Siemens Πέτερ Λόχερ, της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν μετείχαν στο φόρουμ, όπως και ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρίας υπολογιστών Lenovo Γιανγκ Γουανκίνγκ και ο διοικητής της China Development Bank Τσεν Γιουάν.
Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.