ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφυκτικές πιέσεις για συμφωνία

02:17 - 07 Φεβ 2012 | Οικονομία
Ασφυκτικές πιέσεις για συμφωνία
Τι ζητούν οι δανειστές. Πυρετώδεις συσκέψεις στα κομματικά επιτελεία. Τους πολιτικούς αρχηγούς ζητάει να δει η Τρόικα.
Ημέρα ορόσημο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας η σημερινή, καθώς η προθεσμία προς τους πολιτικούς αρχηγούς να συναινέσουν στα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας ως προαπαιτούμενα για τη νέα δανειακή σύμβαση εκπνέει σήμερα. Υπό τις κοινωνικές πιέσεις για τα νέα μέτρα λιτότητας που προωθούνται, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν αν το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός ευρώ και με σκληρές θυσίες ή στην άβυσσο της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ. Οι Βρυξέλλες επεσήμαναν χθες σε αυστηρό τονό πως το θέμα θα έπρεπε ήδη να θεωρείται λήξαν, ενώ Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν απόλυτοι στα μηνύματα πως επέδωσαν πως χωρίς ψήφιση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, δεν πρόκειται να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το κέντρο βάρους των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την κυβέρνηση έχει μεταβιβαστεί από τα εργασιακά στα δημοσιονομικά, καθώς οι δανειστές ζητούν επιτακτικά μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του 2012, όπως ανέφερε και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση του με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τα συγκεκριμένα μέτρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των εκπροσώπων με τους υπ.Οικονομικών και Εργασίας κ.κ. Βενιζέλο και Κουτρούμανη χθες το βράδυ.

Ήδη έχει συμφωνηθεί πως 2 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστούν με περικοπή δαπανών 1,1 δισ. ευρώ στον υγεία, περικοπή 400 εκατ. ευρώ στον τομέα της άμυνας και περικοπές στις επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ με στόχο να εξοικονομηθούν περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Ο παραλογισμός της αναζήτησης επιπλέον μέτρων 1,3 δισ. ευρώ είναι πως αποδίδεται στα μειωμένα φορολογικά έσοδα και την βαθύτερη ύφεση που εν πολλοίς αποδίδονται επίσης στα προωθούμενα μέτρα, και δη στην περικοπή του μισθολογικού κόστους κατά 25%. Αμφιβόλου αντικρύσματος είναι και τα προτεινόμενα μέτρα από την Τρόικα - τα οποία κυκλοφόρησαν από Έλληνες συνομιλητές εκπροσώπων των δανειστών- δηλαδή να απολυθούν από το Δημόσιο οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές καθηγητές στα σχολεία, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό πληρώνονται μία φορά το χρόνο και αν θα πληρωθούν...

Το δεύτερο μέτρο που οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως προτείνουν οι δανειστές για να μπει μαχαίρι και στις κύριες συντάξεις επιπλέον κατά 20%, με τις συνολικές μειώσεις να αγγίζουν από τότε που υπογράφηκε το Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2010 στο 50%, όπως παρατηρούν εργατολόγοι και στελέχη σε Ινστιτούτα εργασίας στη χώρα μας.

Στα εργασιακά, οι χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως θα αποφευχθεί το ψαλίδι στον 13ο-14ο μισθό, διαπραγματευτική επιτυχία που οι πολιτικές δυνάμεις διαγκωνίστηκαν να καρπωθούν, παρόλο που στην βραδυνή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας το ζήτημα επανήλθε στο τραπέζι!. Ανοιχτό παραμένει το ποσοστό μείωσης του κατώτερου μισθού, στο οποίο ενδεχομένως θα τεθούν και τοπικά κριτήρια, αλλά και η διάσωση κατά το ήμισυ της μετενέργειας των συμβάσεων (να ισχύει δηλαδή η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αν δεν έχει υπογραφεί νέα για το βασικό μισθό και για τα βασικά επιδόματα).
Οι δανειστές φέρονται άλλωστε να ζητούν την άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τον «στενό» δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων ένστολων και εκπαιδευτικών, μετά την αξιολόγηση του προσωπικού που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών το προσχέδιο

Τέσσερις ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους για να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι τις απαιτήσεις της τρόικας για τα επώδυνα μέτρα οι πολιτικοί αρχηγοί. Στις 12:00 θα βρίσκεται στα γραφεία τους το τελικό κείμενο για το μίνι Μνημόνιο, επί του οποίου θα πρέπει να δώσουν απάντηση έως τις 16:00, οπότε θα συναντήσουν εκ νέου τον πρωθυπουργό για την τελική έγκριση.

Η τρόικα έχει ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα πραγματοποιηθούν τέτοιες συναντήσεις.

Tο μίνι Μνημόνιο θα παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος στο Eurogroup της Τετάρτης.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 07 Φεβ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.